Terugblik: Voorjaarsexcursie 16 april 2023 met historische rondwandeling in Geldrop en bezoek Weverijmuseum

Terugblik: Voorjaarsexcursie 16 april 2023 met historische rondwandeling in Geldrop en bezoek Weverijmuseum

apr 16, 2023 Verslagen

Een 20-tal deelnemers verzamelden zich op het parkeerterrein bij het kasteel in Geldrop om te starten met de historische wandeling waarbij de geschiedenis van de textiel centraal stond. De 2 gidsen vertelden honderduit over de geschiedenis van het kasteel, de belangrijke rol van de Strabrechtse Heide bij het ontstaan van de textielindustrie In Geldrop. Vele prachtige huizen van de textielfabrikanten werden bekeken en hun geschiedenis verteld. Geldrop heeft ook een fraai “Horecaplein” waar het, zeker bij mooi weer, goed toeven is.

In het Weverijmuseum werd de groep verwelkomt met koffie/thee met koek en ook hier in 2 groepen door enthousiaste vrijwilligers rondgeleid.
In de periode 1960 – 1980 was er een algemeen verval in de Nederlandse textielindustrie, zo ook in Geldrop; met als gevolg dat er veel fabrieken werden gesloten en de technische inboedel overbodig werd. De roep om behoud van dat industrieel erfgoed werd steeds luider. Steeds meer Geldroppenaren vonden dat dit, voor Geldrop en Mierlo, zo belangrijke verleden niet verloren mocht gaan. Vanaf 1979 heeft de heer F. Verhagen, als oprichter en voorzitter van de Stichting Industriële Oudheidkamer van Geldrop, zich sterk gemaakt om belangrijke textielmachines en aanverwanten voor een nog op te richten museum veilig te stellen. Door zijn inspanningen ontstond in 1983 het Weverijmuseum in een leegstaand fabriekspand; voorheen Kousenfabriek NEKO gelegen aan de Heilige Geeststraat te Geldrop. In 2000 verhuisde het museum van de Heilige Geeststraat naar de huidige locatie aan de Molenstraat. Een prachtig gerestaureerd en voormalig fabriekspand van de Firma A. van den Heuvel en Zoon – Wollenstoffenfabriek; die noodgedwongen in 1981 zijn poorten had moeten sluiten. Het oude fabriekspand was zwaar beschadigd en vervallen.
Onder toezicht van de bekende architect H.J. Henket werd het complex opgeknapt en verbouwd. Inmiddels is de voormalige fabriek een Rijksmonument! Al die jaren draait het museum volledig op vrijwilligers die inmiddels een grote schat aan kennis hebben opgebouwd. Vooral de vakmensen, die zelf in diverse textielbedrijven hebben gewerkt, zijn de ziel van het museum. Zij brengen nog regelmatig de verschillende disciplines van het textielvak in de praktijk, weven stoffen die in de museumwinkel worden verkocht, en kunnen daar tijdens rondleidingen uit eigen ervaring heel boeiend over vertellen.
Door toenemende vergrijzing van de wevers en afnemende praktijkervaring is het steeds moeilijker om het textielvak te demonstreren en de weefgetouwen ook daadwerkelijk te zien weven en stampen. Daarom is gestart met het vastleggen van hun kennis en deskundigheid middels tekst/geluid en beeld zodat het niet verloren gaat. Ook wordt de textielhistorie van Geldrop en de regio vastgelegd en gedocumenteerd.

Tegen de achtergrond van deze vergrijzing is samen met de gemeente Geldrop-Mierlo, en via sponsoring van diverse bedrijven, medio 2018  een nieuw type museum gerealiseerd. Door deze transitie is een modern hedendaags museum ontstaan waar Geldrop trots op mag zijn!

impressie