Verslag lezing ‘Bijgeloof in Brabant’

Verslag lezing ‘Bijgeloof in Brabant’

okt 31, 2023 Verslagen

Op 25 oktober jl. organiseerden we in de theaterzaal van het Dommelhuis een lezing over ‘Bijgeloof in Brabant’, een tot de verbeelding sprekend en voor iedereen herkenbaar onderwerp.

We mochten een kleine 60 geïnteresseerde leden en niet-leden ontvangen die genoten van de door Paul Spapens vaak in onvervalst Brabants gegeven presentatie.

Paul Spapens is een voormalig Brabantse dagbladjournalist en schrijver, gespecialiseerd in Brabants volksgeloof die tientallen boeken publiceerde over Brabantse onderwerpen, in het bijzonder immaterieel erfgoed

Hij baseerde zijn lezing deels op zijn boek ‘Bijgeloof van alledag’ waarin hij voor elke dag van het jaar een voorbeeld van een bijgelovige praktijk geeft.

Deze voorbeelden staan dicht bij de belevingswereld van vandaag en Paul liet zien dat bijgeloof nadrukkelijk een onderdeel is van het leven van de Brabander van nu.

Talrijke bekende uitingen passeerden de revue, zoals het afkloppen op (blank) hout, niet onder een ladder doorlopen, ‘gezondheid wensen’ als iemand niest en het fenomeen van het gelukbrengend hoefijzer.

Op een deskundige manier werden achtergronden, herkomst en dergelijke beschreven en getoond, want het interessante verhaal werd ondersteund door mooie foto’s.

Deze lezing was ‘interactief’, Paul daagde zijn toehoorders vaak uit om zelf met voorbeelden te komen van bijgelovige praktijken en zijn verhaal en voorbeelden riepen veel herkenning op.

We mogen, met dank aan Paul Spapens, terugkijken op een geslaagde avond.