Verslag excursie naar de Beekvlietboerderij op 27 augustus jl.

Verslag excursie naar de Beekvlietboerderij op 27 augustus jl.

aug 28, 2023 Verslagen

Uit de maar liefst 44 aanmeldingen bleek al dat de keuze van een bezoek aan gijzelaarskamp Beekvliet voor onze najaarsexcursie een schot in de roos was.

We werden met koffie en thee ontvangen door gastheer Koos Loose die daarna door Henk Hutten een uitgetypte versie van het dagboek van Burgemeester Schoepp, bijgehouden tijdens diens verblijf op Beekvliet, kreeg aangeboden.  Ook een exemplaar van het boek van Jean Coenen, “Son en Breugel, een kruispunt van wegen”, en uiteraard HEEM-3 werden overhandigd.

Na een korte film uit de bekende reeks “Andere Tijden” met daarin aandacht voor de gijzelaars vertelde Kees over de geschiedenis van Beekvliet, het achterliggende verhaal van de gijzelaars en het ontstaan van de expositie “Gegijzeld, maar niet verslagen”. Tijdens de tweede wereldoorlog zaten kopstukken van ons land als onschuldige gevangen in Beekvliet, Haaren en Ruwenberg, bijeengebracht om te dienen als “borg” ter voorkoming van sabotagedaden van het verzet.  In de expositie worden de bezoekers meegenomen in het verhaal.

Na deze boeiende uiteenzetting kregen we de gelegenheid de expositie te bezoeken. Naast de ontvangstruimte zijn er nog 9 kamers waarin steeds in de vorm van foto’s, teksten en objecten een deel van het verhaal wordt verteld en we ervaren hoe het dagelijks leven van een gegijzelde er destijds aan toeging, inclusief de voortdurende dreiging en angst.

Na de rondgang kregen we tijdens de nazit een drankje aangeboden en konden we nog wat vragen stellen. Koos vertelde daarbij ook de nodige anekdotes opgetekend uit de vele verhalen van de gijzelaars.

Voor het verhaal van de gijzelaars uit Son en Breugel verwijzen we graag naar het recent verschenen HEEM-3.

Bijgaande foto’s geven een aardig beeld van deze prima bevallen uitstap.

©Thom van Dommelen