RHCe-nieuwsbrief december 2023

RHCe-nieuwsbrief december 2023

relatiebeheer@rhc-eindhoven.nlRaiffeisenstraat 18, 5611 CH Eindhoven040 264 99 40 Nummer 7 | december 2023     De feestdagen staan voor de deur en iedereen is druk bezig om alle werkzaamheden van 2023 af te ronden. Wat is er weer veel gebeurd dit jaar! Tijd voor de traditionele terugblik én om met een frisse blik vooruit te kijken.    
  Let’s Talk!
Voor informatieprofessionals bij gemeenten/openbaar lichamen   De eerstvolgende Let’s Talk bij het RHCe vindt plaats op donderdag 14 december 2023 van 14.00 – 17.00 uur. Informatieprofessionals, zet deze datum in je agenda. Onze toezichthouders zullen een presentatie verzorgen over de trends en ontwikkelingen bij de uitvoering van ons toezicht. Daarnaast zijn er bijdragen van collega-informatieprofessionals bij de gemeenten over informatiebeheercontracten en een kwaliteitssysteem.
Deze laatste bijeenkomst van het jaar zien we ook als een feestelijk moment. We sluiten de bijeenkomst dan ook af met een hapje en een drankje om gezellig met elkaar bij te praten.

Aanmelden kan door te mailen aan: m.kitslaar@rhc-eindhoven.nl. Doe dit uiterlijk 11 december. Natuurlijk kun je ook suggesties voor onderwerpen doen en alvast eventuele vragen indienen.     

Stamboomcursussen  
In 2024 gaan zowel de cursus stamboomonderzoek voor beginners als gevorderden van start. De beginnerscursus is bedoeld voor starters en voor diegenen die al eens eerder begonnen zijn en hun onderzoek weer willen oppakken. De cursus voor gevorderden gaat door waar de cursus voor beginners eindigt. Om deel te kunnen nemen dien je de beginnerscursus te hebben gevolgd of ervaren te zijn in stamboomonderzoek en de basisvaardigheden te kennen.
Het RHCe biedt deze cursussen aan samen met de Volksuniversiteit regio Eindhoven en de Nederlandse Genealogische Vereniging (Afdeling Kempen- en Peelland).   Meer informatie stamboomcursussen    


 
Artikelen in In Brabant   De nieuwe In Brabant is uit! Heb jij hem al gelezen? Met onder andere een artikel over de machine-industrie van de regio Eindhoven (1870-1920), met prachtig beeldmateriaal uit de archieven van het RHCe. En een item over Dorplein: het fabrieksdorp van Zincs de la Campine de N.V. Kempensche Zinkmaatschappij, geschreven door Loes Heuvelmans (RHCe). Plus nog veel meer mooie Brabantse verhalen!
 
Heb jij hem niet op de mat liggen, maar wil je dat wel? Bestel dan een nummer of neem een abonnement door te mailen naar: info@erfgoedbrabant.nl    

 
De oudste films van Brabant zijn bekend!   Sinds april dit jaar is BrabantinBeelden op zoek naar de oudste film van Brabant. Daarbij hebben we iedereen gevraagd met ons mee te speuren naar films van vóór 1940: in de archieven, bij lokale historische verenigingen, bedrijfsarchieven, maar ook op Brabantse zolderkamers. Deze brede oproep heeft veel mooie tips en films opgeleverd. En de oudste films – tot nu toe – komen zelfs uit 1913 en zijn dus meer dan een eeuw oud! Deze films komen uit ’s-Hertogenbosch en Helmond. Op 14 juli 1913 brengen koningin Wilhelmina en prins Hendrik een bezoek aan ’s-Hertogenbosch. Een kleine twee weken later, op 29 juli 1913, vindt de installatie van burgemeester Marinus van Hout plaats in Helmond.   Bekijk hier alle oude films uit Brabant!    

Openingsdagen bezoekersruimte in december  
De feestdagen komen er weer aan! De bezoekersruimte van het RHCe is dan ook een paar dagen gesloten in december. Een overzicht van de open/gesloten dagen van de bezoekersruimte in december:
Dinsdag 5 december | open
Donderdag 7 december | open
Dinsdag 12 december | open
Donderdag 14 december | open
Dinsdag 19 december | open
Woensdag 20 december | open
Donderdag 21 december | gesloten
Dinsdag 26 december | gesloten
Donderdag 28 december | gesloten
Dinsdag 2 januari | open
U bent van harte welkom, maar graag zoals gebruikelijk wel een afspraak maken via onze website. Klik hieronder.   Maak een afspraak bij het RHCe    

 
Doodsbriefjes online   Gegevens over doodsoorzaken zijn schaars; ze worden niet op Nederlandse overlijdensakten vermeld. Maar met een beetje geluk zijn deze gegevens toch nog te achterhalen: de zogenoemde doodsbriefjes bieden hier uitkomst.

In 1865 werd de Wet op de Uitoefening der Geneeskunst van kracht. De arts die iemands dood vaststelt, moest vanaf dat moment ook een verklaring van overlijden opmaken met daarin opgenomen de doodsoorzaak. Deze doodsbriefjes werden vervolgens aan de ambtenaar van de burgerlijke stand van de betreffende gemeente gegeven. In onze archieven zijn van meerdere gemeenten doodsbriefjes bewaard gebleven in de periode van 1813 – 1946. Samen met vrijwilligers is het RHCe begonnen met het digitaliseren en indexeren van deze doodsbriefjes. Hierdoor worden de beschikbare briefjes online toegankelijk. In de loop van de tijd zullen steeds meer verklaringen van overlijden online worden gepubliceerd.   Meer informatie doodsbriefjes     Stamboomcafé 8 december   Als jouw familieverleden nog verborgen is, kom dan op vrijdagmiddag 8 december naar de inloop van 13.30 – 15.30 uur in het Regionaal Historisch Centrum Eindhoven (RHCe) met vragen over jouw stamboom, afkomst en familiegegevens. Medewerkers van de Nederlandse Genealogische Vereniging, afdeling Kempen- en Peelland helpen jou, samen met medewerkers van het RHCe, bij misschien wel de eerste stappen in de zoektocht naar jouw verborgen verleden.

Als je nog een begin moet maken met het onderzoek breng dan in ieder geval de gegevens van jouw ouders en grootouders en eventueel trouwboekjes en bidprentjes mee. Met een beetje geluk ga je naar huis met de namen van jouw voorouders uit de Franse tijd!
Vrije toegang voor iedereen!    

Kadasterkaarten online  

Deze zomer zijn er beschrijvingen van 4.148 kadasterkaarten van onze 20 aangesloten gemeenten online gezet! Deze kaarten tonen de grenzen, percelen en perceelnummers: een mooi beeld van de ontwikkeling van de regio.   Bekijk de kaarten    

Posters ontwikkeling binnenstad Eindhoven  
In de bezoekersruimte van het RHCe hangen 8 posters van Eindhoven in Beeld, met daarop beelden van plekken in Eindhoven zoals het toen was, en hoe het nu is. Nieuwsgierig? Kom dan op dinsdag of donderdag om de posters te bekijken! Laat weten dat u komt, door een afspraak te maken via de website.   Laat weten dat je komt!  
   

Geïnteresseerd in de pareltjes uit ons archief en de verhalen erachter? Volg ons dan op Facebook, X (Twitter) en/of Instagram.     Facebook Twitter Instagram   Copyright © 2023

Wilt u deze nieuwsbrief niet meer ontvangen?
Wijzig hier uw voorkeuren of schrijf uit voor deze nieuwsbrief.

Volg ons op sociale media via onderstaande buttons!   Email Website Facebook Instagram Twitter LinkedIn
This email was sent to secretaris@erfgoedvereniging-sonenbreugel.nl
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Regionaal Historisch Centrum Eindhoven · Raiffeisenstraat 18 · Eindhoven, 5611 CH · Netherlands