Nieuwsbrief RHCe april 2023

Nieuwsbrief RHCe april 2023

Klik hier als je de nieuwsbrief niet goed kan lezen.
Nummer 6 | april 2023    

JaarZINE   Heb jij ‘m al gelezen, ons JaarZINE? Dat is een combinatie van jaarverslag en magazine, die onder andere de RHCe-jaarcijfers bevat. Daarnaast is er veel informatie: over toezicht op informatiemanagement, stamboomonderzoek, de overbrenging van informatie, over de beeld- en geluidscollectie en last but not least, over BrabantInBeelden. Klik op de link hieronder om door het JaarZINE te bladeren.  
  Blader hier door het JaarZINE    

Laatste ontwikkelingen:  
Indien procedures of beleidstukken zijn aangepast zie je dat terug op onze website. Hieronder recent doorgevoerde aanpassingen:   Sjabloon jaarverslag (Wordversie)   Sjabloon verbeterplan (Wordversie)   Normdocument digitale overbrenging   Latere vermeldingen      
Let’s Talk!
Voor informatieprofessionals bij gemeenten/openbaar lichamen   Onderwerpen die op 16 februari aan bod kwamen: onderzoek naar invoering E-loket, status MDTO, bouwvergunningen markante gebouwen, vervolgbijeenkomst IPB Provincie Noord-Brabant, en: raadpleegbaarheid van informatie. De volgende Let’s Talk vindt plaats op 15 juni 2023 van 14.00 – 17.00 uur. Informatieprofessionals, zet deze datum in je agenda!

Aanmelden kan door te mailen aan: m.kitslaar@rhc-eindhoven.nl. Doe dit uiterlijk op 13 juni. Natuurlijk kun je ook suggesties voor onderwerpen doen en alvast vragen indienen. Wil jij of wil jouw gemeente zich aanmelden om mee te doen bij het onderzoek naar invoering van een E-loket, dan horen we ook graag van je via dit mailadres.  

Presentaties afgelopen bijeenkomsten      
Vacature Senior Inspecteur Informatiemanagement   Mede in het belang van de burger houden het RHCe (en de provincie) toezicht op het informatiemanagement van gemeenten en andere openbaar lichamen (zoals de Veiligheidsregio), met name of wordt voldaan aan toepasselijke wet- en regelgeving.
Voor een Inspecteur Informatiemanagement is de inspectiecyclus bekend terrein. Ben je toe aan een volgende stap in je loopbaan en heb je ambities om op termijn door te groeien naar archivaris? Lees dan vooral verder, want het hechte team van toezichthouders bij het RHCe in Eindhoven is op zoek naar een ervaren inspecteur die hen functioneel kan begeleiden/aansturen!   Ga naar de vacature     RHCe-programma   Diverse wet- en regelgeving draagt taken op aan gemeenten. De uitvoering van een deel van de gemeentelijke taken op het gebied van informatiebeheer, waaronder het toezicht daarop, hebben 20 van de 21 gemeenten in Zuidoost-Brabant opgedragen aan het RHCe. 

Het RHCe ontwikkelt zich in rap tempo naar een kenniscentrum op het snijvlak van (digitaal) informatiebeheer en archivistiek. De organisatie is de grootste wat betreft het aantal ‘bediende’ gemeenten op dit terrein in Nederland, en koploper op het gebied van digitale informatievoorziening. Lees alles over het programma door op de knop hieronder te klikken.  
Bekijk het programma  
   

Wet digitale overheid
De Wet digitale overheid regelt dat Nederlandse burgers en bedrijven veilig en betrouwbaar kunnen inloggen bij de overheid. Daarmee wordt bedoeld dat burgers elektronische identificatiemiddelen (eID) krijgen die zijn voorzien van een hoge mate van betrouwbaarheid. Met deze identificatiemiddelen wordt immers toegang gegeven tot online diensten waar hoge betrouwbaarheidsniveaus nodig zijn. De wet gaat gelden voor gemeenten, intergemeentelijke samenwerkingsverbanden en zorginstellingen.  Meer over toegang tot online dienstverlening.
Bron: Digitale overheid      


Zoek mee naar de oudste film van Brabant!   Zou het een film zijn van Bergen op Zoom of Cuijk, Werkendam of Budel, of toch uit Tilburg of Eindhoven? En komen die alleroudste bewegende beelden uit 1921, 1917 of zijn ze nog ouder? BrabantinBeelden, het foto- en filmgeheugen van Brabant, is op zoek naar de oudste film van Brabant. Daarbij is jouw hulp heel belangrijk! Doe mee!  
Lees meer over onze zoektocht    

Openbare bevolkingsgegevens op website RHCe   Het RHCe is sinds 2006 bezig met het digitaliseren van de bevolkingsgegevens van alle 20 aangesloten gemeenten. De meeste openbare bevolkingsgegevens (registers burgerlijke stand) van de bij ons aangesloten gemeenten zijn inmiddels gedigitaliseerd en gepubliceerd op www.rhc-eindhoven.nl.

De gegevens bestaan uit doop-, trouw- en begraafregisters (retro-akten van de burgerlijke stand) (eind 16e eeuw t/m 1810), bevolkingsadministratie (1810 t/m ca. 1920), Burgerlijke standregisters van geboorteakten (1811 t/m 1922), huwelijksakten (1811 t/m 1947) en overlijdensaktes (1811 t/m 1972).

Daarnaast is het RHCe de bewaard gebleven overlijdensverklaringen van artsen uit de 19e en begin 20e eeuw aan het digitaliseren, die zich in diverse gemeentelijke archieven bevinden.  
Zoeken in het archief!    

Cultuurhuis Bergeijk   
Op donderdag 8 maart 2023 bezochten de heren Leon Clemens, Mathieu Fransen en mw. Lies Fransen het RHCe namens het Cultuurhuis Bergeijk. Het Cultuurhuis is  een project gestart om de historie van het gebied De Witrijt en De Pielis te beschrijven en te onderzoeken. Het RHCe werd de vraag gesteld of we adviezen hebben over hoe ze het beste hun onderzoek kunnen aanpakken. We hebben hen een reeks adviezen gegeven, en als ‘’kers op de taart’’ voorzien van een rondleiding door onze depots, waarbij we specifiek zaken uit Bergeijk, Luyksgestel, de Witrijt en De Pielis hebben laten zien.      

HWR-leden op bezoek bij het RHCe  
Dertien leden van de Heemkunde Werkgroep Reusel uit Reusel- De Mierden brachten op 15 december 2022 een bezoek aan het RHCe. Zij kregen onder andere een rondleiding in de depots. Ook zijn mogelijkheden tot samenwerking besproken. De foto’s zijn gemaakt door Gerrit van de Wouw en Thijs van der Zanden.  
   

Posters ontwikkeling Eindhovense fotografie  
In de bezoekersruimte van het RHCe hangen posters van Eindhoven in Beeld waarop te zien is hoe fotografen uit de regio in de loop van de tijd hun vak uitgeoefend hebben en hoe enkele klassieke fotogenres zoals portret, de trouwfoto of klassenfoto veranderd zijn. Eindhoven in Beeld zelf heeft tot en met 16 juni een uitgebreide expositie over fotografie in het Erfgoedhuis. Kijk voor meer informatie daarover op hun website: www.eindhoveninbeeld.nl

De posters hangen tot 16 juni in de bezoekersruimte van het RHCe. Tijdens uw bezoek aan het RHCe zijn deze te bewonderen. Voor uw bezoek kunt u een afspraak maken via de website.
Adres: Raiffeisenstraat 18, 5611 CH Eindhoven      

Stamboomcafé 10 maart   Ondanks OV-stakingen en regen kwamen zo’n 25 bezoekers naar het stamboomspreekuur van de Nederlandse Genealogische Vereniging (ngv.nl) afdeling Peel en Kempenland in de bezoekersruimte van het RHCe. De honger naar informatie over voorouders is groot. Medewerkers van de NGV en medewerkers van het RHCe hielpen de onderzoekers met hun zoektocht naar familiehistorie. Sommigen waren beginner, een aantal was gevorderd en een enkeling had al zeer veel ervaring met stamboomonderzoek. De geïnteresseerden kwamen uit de gehele regio: Eindhoven, Gemert, Sint-Michaelsgestel, Leende, Boxtel, Geldrop en Heeze.  Wij bedanken iedereen voor hun enthousiasme, en wellicht tot de volgende keer!  
Meer informatie over het Stamboomcafé      

Volg ons op sociale media via onderstaande buttons!   Email Website Facebook Instagram Twitter LinkedIn