Nieuwsbrief Regionaal Historisch Centrum

Nieuwsbrief Regionaal Historisch Centrum


Nummer 5 | november 2022    

Bestuurscommissieleden benoemd   Op 10-11 vond de eerste bijeenkomst in de nieuwe samenstelling plaats.
De taak van de Bestuurscommissie is om de belangen van het RHCe te behartigen. De (nieuwe) bestuurscommissieleden zijn: Frank van der Meijden – voorzitter Mieke Verhees Marita van Lierop Anke van Extel- van Katwijk Jan Boersma Léon Kox (plv.) Jan de Bruijn  
Vlnr: Anke van Extel –  van Katwijk, Frank van der Meijden (vz.), Mieke Verhees, Jan de Bruijn (zittend), Hendrik Noppen (dir/secr.), Jan Boersma, Léon Kox. Marita van Lierop was verhinderd.     

Laatste ontwikkelingen:
Telefonische bereikbaarheid Het RHCe is vanaf 15 november telefonisch bereikbaar van maandag tot en met donderdag tussen 08.30 en 17.00 uur via het telefoonnummer: 040 264 99 40.    
Let’s Talk!
Voor informatieprofessionals gemeenten/openbaar lichamen   De volgende Let’s Talk vindt plaats op 15 december. Informatieprofessionals, zet deze in je agenda! Onderwerpen die deze keer aan bod komen: live-gang nieuwe website RHCe, openbaarheid 3.0 en ervaringen uitwisselen tijdens het Rond-de-mat-gesprek.  En we drinken er wat bij om het jaar goed af te sluiten. Aanmelden kan door te mailen aan: relatiebeheer@rhc-eindhoven.nl. Natuurlijk kun je ook suggesties voor onderwerpen aan dat e-mailadres zenden en alvast vragen indienen.  
Presentaties afgelopen bijeenkomsten      
Burgemeester Dijsselbloem op bezoek   De burgemeester van Eindhoven, de heer Jeroen Dijsselbloem, bracht op 23 november samen met zijn moeder een bezoek aan het RHCe. Bestuursvoorzitter RHCe de heer Frank van der Meijden heette hen van harte welkom. Mw. Dijsselbloem is sinds 1975 actief bij Erfgoedvereniging Son en Breugel, waarvan 37 jaar in een bestuursfunctie. Deze interesse leidde tot een bezoek aan het RHCe, en daarmee tot mooie gesprekken over erfgoed en de ontwikkeling van Eindhoven. Met name de historische plattegronden trokken de belangstelling van de nieuwe burgemeester van Eindhoven en zijn in Son woonachtige moeder.      
Drukbezochte HCC!Genealogiedag   Op zaterdag 19 november vond bij het Regionaal Historisch Centrum Eindhoven de 15e HCC!Genealogiedag plaats. Het was nog maar de eerste keer dat RHC-Eindhoven gastheer was, maar dat zag je niet terug in de bezoekersaantallen. Zo’n 300 mensen wisten de weg naar de Raiffeisenstraat te vinden. Stamboomonderzoek is momenteel ‘hot’.  

Lees hier meer over de Genealogiedag  
   
Geslaagd Stamboomcafé   Op 30 september vond bij het RHCe het Stamboomcafé plaats. Het was een succes! Medewerkers van de Nederlandse Genealogische Vereniging (afdeling Kempen- en Peelland) en het RHCe hielpen de meer dan 35 bezoekers met door hen uitgevoerd stamboomonderzoek. Een goede opkomst; de medewerkers hadden het er druk mee! Sommige bezoekers waren al ver in hun onderzoek, anderen waren er net aan begonnen. Er waren bezoekers uit de hele regio. Zo waren Helmond, Eindhoven, Eersel, Veldhoven, Valkenswaard, Nuenen en Waalre flink vertegenwoordigd.      

Agenda:   Lezingenreeks ‘Langs de Aa oevers’  
Het RHCe heeft meegewerkt aan de lezingenreeks: ‘Langs de Aa oevers’. Deze vier lezingen en bijbehorende excursie naar de Kildonkse Molen staan in het kader van de Beekdalontwikkeling Aa-Zuid. Als rode draad is gekozen voor het duurzaamheidsproject Beekdalontwikkeling Aa-Zuid, dat dit jaar in opdracht van Waterschap Aa en Maas wordt uitgevoerd in samenwerking met de aanliggende gemeenten. In dit project zal de Aa tussen Asten en Someren weer gaan meanderen en worden met het oog op klimaatverandering maatregelen getroffen om het regenwater langer in het gebied te houden. De werkzaamheden strekken zich uit tot de Beekerloop in Asten-Oost en de Kleine Aa in Someren. Naar aanleiding van dit project verdiepen de lezingen zich in de betekenis van de Aa door de eeuwen heen.   Lees hier meer over de lezingen    

Aanwinst   Enkele weken geleden werd het RHCe verrast met een kleine maar bijzondere aanwinst. Namelijk twee doosjes gevuld met 20 glasnegatieven van 9 bij 12 centimeter. Glasnegatieven zijn kwetsbaar want breekbaar en het dunne laagje gelatine waarin het gefotografeerde wordt gefixeerd doorstaat de tijd niet altijd goed. Deze negatieven hebben vooral familieleden van burgemeester J.A. Baken (1874-1917) uit Westerhoven als onderwerp. In een van beide doosjes zat een negatief dat aanzienlijk ouder is. Het bijbehorende bidprentje vertelt wie de op 20 januari 1878 overleden man op de gehavende afbeelding is. Het is Christianus Verweijen, een telg uit een Kempische teutenfamilie. Teuten waren handelaren die in georganiseerd verband vanuit de Brabantse Kempen met hun handelswaar Europa doortrokken. De waren konden bestaan uit koper of textiel, en op het moment dat in Frankrijk pruiken in de mode kwamen, zelfs mensenhaar. In dorpen als Budel en Eersel herinneren diverse inmiddels monumentale woningen nog aan de teuten van toen. En nu dit portret!      

Fijne feestdagen & een gelukkig nieuwjaar!   Velen van jullie zien wij pas volgend jaar weer. Wij wensen dan ook bij deze iedereen fijne feestdagen en een zalige jaarwisseling! Het nieuwe jaar start je meteen goed: het spiksplinternieuwe JaarZINE valt dan op je deurmat. Tot in 2023!

Management RHCe

Hendrik Noppen
Linde Tersteeg
Jolanda Louwers-Smeets  

Foto: Frans van Mierlo, FotoVisie     Geïnteresseerd in de pareltjes uit ons archief en de verhalen hierachter? Volg ons dan op Facebook, Twitter en/of Instagram.   Facebook Twitter Instagram   Copyright © 2022