Nieuwsbrief mei 2023 – HEEMSCHUT

Nieuwsbrief mei 2023 – HEEMSCHUT

Christian Pfeiffer nieuwe directeur Huizer Museum,
vacature vrij voor beleidsmedewerker op Landelijk Bureau   Christian Pfeiffer, beleidsmedewerker van Heemschut, heeft per eind juni zijn functie opgezegd. Hij wordt per 1 juli de nieuwe directeur van het Huizer Museum. Wij feliciteren Christian van harte met deze mooie stap en wensen hem veel succes!

Vacature
Door het vertrek van Christian is er een vacature voor een nieuwe beleidsmedewerker op het Landelijk Bureau van Heemschut. Voor ons kleine en gezellige team zoeken wij een enthousiaste nieuwe medewerker voor 32 uur per week om Heemschut te helpen door het hele land erfgoed te redden. 

Lees hier de volledige vacaturetekst    

Verwoest Middelburg haar eigen oorlogsgeschiedenis?   Gaan alle waardevolle Briëtwoningen in Middelburg tegen de vlakte? In een laatste poging ten minste een deel van deze unieke huizen uit de oorlog te behouden, heeft Heemschut aan de gemeente Middelburg voorgesteld er een ( nader te bepelen) aantal voor sloop te behoeden door verkoop aan BV Monumentenbeheer Middelburg. Deze ontleent juist haar bestaansrecht aan de aanpak van complexe problemen die spelen bij belangrijke cultuurhistorische zaken
Lees meer    


Excursie Amsterdam 3 juni a.s. – nog enkele plekken  
Op zaterdag 3 juni brengt Heemschut een bezoek aan enkele wat minder bekende stukjes van Amsterdam. De dag begint met een bezoek aan het Bickerseiland. Dit eiland is onderdeel van de Westelijke Eilanden en is echt een dorp in het centrum van de stad Het gebied dateert uit de vroege zeventiende eeuw en heeft eeuwenlang een zeer bedrijvig karakter gehad. Vandaag de dag is er nog veel herkenbaar van deze rijke historie. Maar ook moderne architectuur, verrassende openbare tuintjes en kunstateliers maken het gebied aantrekkelijk gevarieerd. Vandaar deze bijzondere excursie.
Lees meer

Grootste glas-in-beton kunstwerk van Jan Meine Jansen in Leiden ernstig bedreigd  
In 1966 realiseerde Jan Meine Jansen in het trappenhuis van het Belastingkantoor aan het Stationsplein 107 in Leiden het grootste in Nederland vervaardigde glas-in-beton kunstwerk. Het is de wand van een trappenhuis dat de verbinding vormt tussen twee bouwdelen. Het meet 17.40 x 7.40 meter en strekt zich uit over vijf verdiepingen. De wand is volledig abstract waarbij het glas in de primaire kleuren rood, geel en blauw is uitgevoerd. Op de begane grond en op de tweede verdieping domineert de kleur blauw, geel komt veelvuldig voor op de eerste en derde verdieping terwijl  het meeste rood zich op de hoogste verdieping bevindt. 
Lees meer

Molen de Mol staat in Limmen op zijn plek!  
Een jaar geleden, bij ons 111-jarig bestaan, deden wij de oproep om Stan te helpen molen De Mol in Limmen af te bouwen. Een jaar later is er veel gebeurd en staat de molen sinds korte tijd op zijn plek. Uw donaties hebben daarbij geholpen! De eerste rondjes heeft de molen inmiddels gemaakt. We blijven Stan volgen en helpen waar nodig. De verdere restauratie is goed te volgen via de eigen Facebookpagina van De Mol.

Mocht u Stan willen helpen kunt u een donatie storten op rekeningnummer NL10RABO 0146.6620.32 ten name van Heemschut onder vermelding van Molen de Mol. Wij zorgen dan dat uw donatie bij Stan terecht komt!    

Hulp gezocht  

Het tijdschrift Heemschut bestaat in 2023 honderd jaar. Reden voor een feestelijke uitgave in de Heemschutserie met een bloemlezing over een eeuw Heemschut in woord en beeld. De redactie zoekt hulp bij het vinden van passend beeld, zowel uit oude afleveringen als op internet (WikimediaCommons). Wij zijn op zoek naar een vrijwilliger die ons daarbij kan ondersteunen. Het is een leuke manier om met het werk en de acties van Heemschut in het verleden in aanraking te komen. De werkzaamheden houden in:
– Het maken van foto’s uit oude nummers van Heemschut
– Het zoeken naar beeld bij teksten De werkzaamheden moeten begin juli afgerond zijn. Op het Korenmetershuis, de zetel van Heemschut in Amsterdam, zijn alle jaargangen aanwezig. Informatie is in te winnen bij eindredacteur Anne Marie ten Cate (0654257046) of Karel Loeff (loeff@heemschut.nl)

Excursie Zeeland  

Met de excursie van de commissie Zeeland worden dit jaar op zaterdag 17 juni a.s. de steden Middelburg en Veere bezocht.

Er zal een stadswandeling zijn door het centrum van Middelburg en rondleidingen in het Zeeuws Museum, Museum Veere (Schotse Huizen en Stadhuis) en de Grote Kerk Veere. Kortom, een gevarieerd programma.

Meer informatie >>

_______________________________   Excursie Franeker – 15 juli  
Langs agrarisch industrieel erfgoed in Franeker. Heemschut Fryslân neemt je mee op een stadswandeling én een vaartocht langs monumenten die getuigen van een nijvere stad In een rijk agrarisch gebied. Getuigen van de turbulente landbouwgeschiedenis zijn de monumentale pakhuizen, kantoren, fabrieken, havens en kanalen. Wat is hun toekomst?
Meer informatie >>


_______________________________ AVL Deventer  
De jaarlijkse Algemene Vergadering van Leden van onze vereniging vindt dit jaar plaats op vrijdag 30 juni in Deventer. De locatie is De Gasfabriek, op een campus waar nieuwe bedrijfjes gevestigd zijn in en rond de gebouwen van de voormalige 19de eeuwse fabriek. 
Lees meer


____________________________   Heemschut reis Hamburg 17 t/m 24 oktober 2023   De Heemschutreis naar Hamburg in 2022 krijgt dit jaar een vervolg, want er is nog steeds veel belangstelling voor deze meerdaagse trip naar de Elbestad. 
Ditmaal is de reis, met een extra dagexcursie naar Lübeck, gepland van di 17 t/m di 24 oktober 2023

Havenstad Hamburg is de motor van de Duitse overzeehandel, maar de stad is ook een belangrijk onderwijs- en cultuurcentrum met tal van musea en kunstinstellingen als de Kunsthalle en de Staatsoper. Niet te vergeten natuurlijk de Elbphilharmonie, momenteel het meest opmerkelijke muziekgebouw van Europa.  

Meer informatie>>
____________________________ Van Heemschut, voor in de boekenkast:  
  Afgelopen jaar kwamen in de vernieuwde Heemschutserie twee nieuwe boeken uit. Leesvoer voor de erfgoedliefhebber.

Deel 4 ‘Thamerlaan 14’ gaat over het eerste ontwerp van de wereldberoemde Amsterdamse School-architect Michel de Klerk in Uithoorn dat na actie van Heemschut werd gered.
Deel 5 ‘Religieus Erfgoed’ gaat over de problematiek rondom de kerken in Nederland. Wat is de toekomst van al dat Religieus Erfgoed? 
  Beiden delen kosten slechts 14,95 euro exclusief verzenden en zijn te krijgen via onze online winkel.      Facebook Facebook Twitter Twitter Website Website Email Email
Erfgoedvereniging Heemschut · Nieuwezijds Kolk 28 · AMSTERDAM, Noord-Holland 1012 PV · Netherlands