Nieuwsbrief Kastelen Buitenplaatsen en Landgoederen

Nieuwsbrief Kastelen Buitenplaatsen en Landgoederen

Bekijk deze e-mail in je browser browser     Jaargang 10  2 juni 2023                                                                                                                                             Buitenplaats Oranjewoud, Oranjewoud        

Column René W.Chr. Dessing, voorzitter sKBL
Revitalisering van een historische buitenplaats
U moet het mij maar vergeven dat het in deze column nogmaals over Huis Landfort gaat. Dat komt door mijn grote opwinding om in onze tijd met zoveel mensen te mogen werken aan de volledige revitalisering van een historische buitenplaats. Dat kost veel energie maar tegelijkertijd krijg ik er ook veel energie door terug. Lees hier verder. 
    sKBL nieuws  
Terugblik Erfgoed Deal In het voorjaar van 2021 startte het project Erfgoed Deal Kennisprogramma Klimaatrobuuste Buitenplaatsen op initiatief van sKBL. Samen met vertegenwoordigers van particuliere eigenaren, terrein-beherende organisaties en beleidsambtenaren hebben we dit kennisprogramma ontwikkeld, met als doel het opbouwen van kennis over het klimaatrobuust maken van buitenplaatsen in Nederland. Welke resultaten we hebben geboekt en welke lessen we hebben geleerd, leest u hier.    

Verzamelen en zaaien Verzamelen en zaaien: dat was de boodschap van de studiedag over stinzenflora die sKBL op 20 april jl. organiseerde samen met het Gilde van Tuinbazen, de Nederlandse Tuinenstichting (NTs) en Heilien Tonckens. Lees hier het verslag van deze dag en hoe u zaadgaarder voor Het Levend Archief kunt worden. 

   
Aanvragen Ithaka prijs & stipendium
Ook dit jaar stelt sKBL de Ithaka prijs & stipendium beschikbaar voor een publicatie over en onderzoek naar KBL. Zowel de prijs als het stipendium omvat een bedrag van € 5.000,-. Aanvragen voor 2023 jaar kunnen tot dinsdag 1 augustus 2023 ingediend worden. Meer informatie over het stipendium, de voorwaarden en de wijze van indienen leest u hier.
De uitreiking van de Ithaka prijs & stipendium 2023 vindt plaats op donderdagmiddag 19 oktober 2023 op Kasteel De Vanenburg in Putten.    


Save the date 5 oktober 2023
Donderdag 5 oktober 2023, 10.00 – 17.00 uur, organiseren wij in samenwerking met Stichting Terebinth een themadag over funerair en gedenkwaardig erfgoed op KBL. De bijeenkomst vindt plaats op Slot Zuylen in Oud-Zuilen. Meer over deze themadag leest u in onze volgende nieuwsbrief.    

    Vriend aan het woord    

Martin Knol & Anneke barones Sloet, bestuursleden van Stichting Oldenhof Op de dag na Hemelvaart is het een drukte van belang in de historische moestuin van Landgoed De Oldenhof in het Overijsselse Vollenhove. Het is landgoedkamp. Een jaarlijkse bijeenkomst van vrienden en familie op De Oldenhof. Alle deelnemers verblijven op de natuurcamping in het parkbos en werken een weekend schouder aan schouder in de tuinen en op het landgoed. Dit weekend wordt de oude kas geruimd en wordt er volop gespit en gesnoeid. Lees hier meer over de missie en visie van deze ‘parel onder Vollenhove’.    

    Verhalen over KBL    

Janny van der Heijden over de eetcultuur op buitenplaatsen Culinair publicist en presentator Janny van der Heijden heeft een grote belangstelling voor koken, kunst en historie. Die drie passies komen samen in haar nieuwste boek ’Smaakpalet van de Lage Landen’. Zij onderzoekt hierin aan de hand van prenten, stillevens en andere schilderingen onder andere de eetcultuur op buitenplaatsen. Want hoezo had Nederland geen eetcultuur? Lees hier verder.


Gescheiden wonen op Huize Zonheuvel
Dankzij een strikte architectonische scheiding van leef- en werkruimten in buitenhuizen konden gezin en personeel zonder hinder van elkaar samen wonen. Ook in Huize Zonheuvel heeft eigenaar Maarten Maartens die strikte scheiding toegepast. Lees hier hoe dat in zijn werk ging.    

Bronlaak op Landgoed Grote Slink Dit jaar bestaat woon-werkgemeenschap Bronlaak op landgoed Grote Slink 75 jaar. Willy Roelvink schonk in 1948 het door haar ouders gebouwde landhuis in de Peel voor een symbolisch bedrag aan dit antroposofisch instituut dat sindsdien een woonplek en werk biedt aan mensen met een verstandelijke beperking. Lees hier het verhaal van Landgoed Grote Slink en van Bronlaak.    

    Oproep  
Vanwege onze liefde voor cultureel erfgoed en historisch groen zijn wij, randstedelijk echtpaar en ’empty-nesters’ op zoek naar een landgoed, buitenplaats of kasteel van voor 1900 dat gelegen is op ruime (eigen) grond van ca 5 ha of meer. De grootte van het huis, eventueel samen met bijgebouwen is 250 à 500 m².

Onze voorkeur gaat uit naar een rijksmonument in redelijke staat, maar een kleine of grotere noodzakelijke restauratie is geen bezwaar. Wij zijn niet op zoek naar een zogenaamd ’verdienmodel’, maar wel naar een fijne, landelijk gelegen plek, dichtbij of in de natuur wat wij voor de toekomst kunnen borgen.
De locatie is bij voorkeur in de provincie Utrecht. Zuidelijker en/of oostelijker vinden wij ook plezierig.

Uw antwoord (of tips) kunt u richten aan de voorzitter van de sKBL – de heer René W.Chr. Dessing via rdessing@skbl.nl of 06 22 801 668. Alvast dank voor uw reactie.

    Nieuwe sKBL Vrienden    

Onze nieuwe (Bedrijfs-)Vrienden
Buitenplaats Tulpenburgh, Amstelveen
Landgoed Vollenhoven, De Bilt
Broekbakema: the community builders
Het Bureau voor Beheer en Behoud    

    Agenda    
Veel kastelen en historische buitenplaatsen zijn weer open. In de agenda op onze website vindt u een uitgebreid overzicht van activiteiten. Het is verstandig om voorafgaand aan een bezoek de website van de betreffende locatie te raadplegen.
  Agenda overzicht  

Onze regiocorrespondenten voegen vrijwel dagelijks activiteiten en evenementen toe aan de agenda op de website van sKBL. U kunt informatie over uw activiteiten mailen naar info@skbl.nl.    

    Wordt u ook particulier donateur van sKBL ?          
Een groeiend aantal particuliere donateurs steunt het werk van sKBL. Doet u ook mee? 
         Voor € 50,- (of wat meer) steunt u ons in ons
         werk. U leest er hier meer over.    

Advertentie
   

Volg sKBL      contact
sKBL
Huis Landfort, Landfortseweg 4
7078 BT MEGCHELEN,  info@skbl.nl
tel. +31(0)6 228 016 68

Privacyverklaring


met bijdragen van
Lenneke Berkhout
René W.Chr. Dessing
Kimber Miedema
Yvonne Molenaar
Henriëtte van Zwet

     © 2023 sKBL – Alle rechten voorbehouden.