Nieuwsbrief Erfgoedvereniging HEEMSCHUT 2023-4

Nieuwsbrief Erfgoedvereniging HEEMSCHUT 2023-4

Nieuwsbrief #4                                    april 2023
Gaat de bijzondere school De Vuurvogel alsnog tegen de vlakte?  
De spanning loopt op rondom de voormalige basisschool De Vuurvogel in Malden. Lang was het plan dat de bijzondere structuralistische school plaats zou moeten maken voor woningbouw, maar een maand geleden leek De Vuurvogel toch gered. Of toch niet? Morgenavond (donderdag) beslist de gemeenteraad. 

De school is gebouwd door architect Jan Verhoeven (1926-1994), een belangrijk vertegenwoordiger van het Structuralisme, de stroming waartoe ook bekende architecten als Piet Blom, Aldo van Eyck en Herman Hertzberger worden gerekend. Verhoeven ontwierp een aantal spraakmakende woonwijken zoals Hofdijk in Rotterdam en De Zwaluw in Nieuwegein. Ook overheidsgebouwen en een groot aantal schoolgebouwen staan op zijn naam. Daarvan gelden De koppel in Amersfoort en De Vuurvogel te Malden als de meeste markante. De Vuurvogel wordt in de vakpers zelfs gekarakteriseerd als “een van zijn sterkste ontwerpen”.

Het was eerder goed nieuws, het college van Heumen wil vanwege deze kwaliteiten de Vuurvogel behouden en een herbestemming zoeken. Echter, in de gemeenteraad lijkt er nu een meerderheid te zijn voor sloop en woningbouw op die locatie. De gemeenteraad vergadert morgen. Zowel Heemschut als het Cuypersgenootschap hebben nog een laatste brandbrief aan de raadsleden gestuurd waarin ze aandringen op behoud.     

Geschenkwoningen lijken op weg naar monumentenstatus  
Een deel van de geschenkwoningen van de Watersnoodramp lijken de status van rijksmonument te krijgen. Zo valt op te maken uit stukken die door staatssecretaris Gunay Uslu aan de Tweede Kamer ter beschikking zijn gesteld. Heemschut, erfgoedorganisaties en de provincies Zeeland, Noord-Brabant en Zuid-Holland hadden rond de herdenking van de Watersnoodramp om de rijksbescherming gevraagd. “Dankzij de uitstekende inventarisatie die de drie provincies hebben gemaakt, is het nu ook praktisch mogelijk om te komen tot een selectie. Er kan namelijk op basis van deze actuele inventarisatie verder worden ingezoomd. 

Lees meer    

Algemene vergadering van Leden in Deventer   
De jaarlijkse Algemene Vergadering van Leden van onze vereniging vindt dit jaar plaats op vrijdag 30 juni in Deventer. De locatie is De Gasfabriek, op een campus waar nieuwe bedrijfjes gevestigd zijn in en rond de gebouwen van de voormalige 19de eeuwse fabriek. 

Aansluitend is er een gezamenlijke lunch waarna we in twee groepen een bijzondere erfgoedlocatie gaan bezoeken. Leden van de commissie Overijssel van Heemschut nemen u mee naar het bruisende Havenkwartier, waar wordt ingegaan op de strijd om behoud en herbestemming van nu bijzonder gewaardeerd industrieel erfgoed. In het Bergkwartier in de binnenstad was die strijd om behoud al decennia eerder gevoerd. Hier wordt u meegenomen in de slag van de verduurzaming die door de NV Bergkwartier wordt gemaakt bij beschermde (rijks)monumenten. 

Lees meer    

Succes! Kerk Puth krijgt monumentenstatus  
Een mooi succes in Puth. De gemeente wijst de parochiekerk van Petrus Canisius met bijbehorende pastorie aan als gemeentelijk monument. Heemschut en Cuypersgenootschap hadden om de monumentenstatus gevraagd, nadat sloop een denkbare optie leek. Het kerkelijke complex is in 1930-1931 gebouwd naar ontwerp vader en zoon Casper en Joseph Franssen en er zijn plannen voor gedeeltelijke sloop. De Petrus Canisiuskerk heeft een duidelijke architectuurhistorische betekenis als belangwekkend kerkgebouw van vader en zoon Franssen en voor de regio beeldbepalende interbellumkerk. 

Lees meer    

Geen Sam en Sophie in Amersfoortse binnenstad  
Petitie: Bouw de woontorens Sam en Sophie niet in de Amersfoortse binnenstad.  Twee kolossale woontorens moeten verrijzen op de rand van de Middeleeuwse binnenstad. De hoogste wordt 50 meter hoog en beneemt van grote afstand het zicht op de prachtige OLV-toren. Jaren van verzet vanuit verschillende groeperingen heeft niet geleid tot een serieus gesprek met de gemeente.  Hier vindt u de petitie, wij verzoeken u vriendelijk deze te onderteken als u ook tegen de bouw van deze enorme torens in de Amersfoortse binnenstad bent!


Excursie Zeeland

Met de excursie van de commissie Zeeland worden dit jaar op zaterdag 17 juni a.s. de steden Middelburg en Veere bezocht.

Er zal een stadswandeling zijn door het centrum van Middelburg en rondleidingen in het Zeeuws Museum, Museum Veere (Schotse Huizen en Stadhuis) en de Grote Kerk Veere. Kortom, een gevarieerd programma.

Meer informatie >>


Stoomgemaal Halfweg  

Stoomgemaal Halfweg is het oudste en grootste nog werkende schepradstoomgemaal ter wereld. De Stoommachine bestaat dit jaar 100 jaar en dat wordt gevierd! Vanaf 1 april t/m 5 november 2023 is het gemaal voor het publiek weer 1 weekend in de maand open. 
Lees meer


Excursie Amsterdam  

Op 3 juni brengt Heemschut een bezoek aan enkele wat minder bekende stukjes van Amsterdam. Deze bijzondere excursie begint met een bezoek aan het Bickerseiland. Dit eiland is onderdeel van de Westelijke Eilanden en is echt een dorp in het centrum van de stad.
Meer informatie >>


Heemschut reis Hamburg 17 t/m 24 oktober 2023  

De Heemschutreis naar Hamburg in 2022 krijgt dit jaar een vervolg, want er is nog steeds veel belangstelling voor deze meerdaagse trip naar de Elbestad. 
Ditmaal is de reis, met een extra dagexcursie naar Lübeck, gepland van di 17 t/m di 24 oktober 2023

Havenstad Hamburg is de motor van de Duitse overzeehandel, maar de stad is ook een belangrijk onderwijs- en cultuurcentrum met tal van musea en kunstinstellingen als de Kunsthalle en de Staatsoper. Niet te vergeten natuurlijk de Elbphilharmonie, momenteel het meest opmerkelijke muziekgebouw van Europa.  
Meer informatie>>


Van Heemschut, voor in de boekenkast:  
 
Afgelopen jaar kwamen in de vernieuwde Heemschutserie twee nieuwe boeken uit. Leesvoer voor de erfgoedliefhebber.

Deel 4 ‘Thamerlaan 14’ gaat over het eerste ontwerp van de wereldberoemde Amsterdamse School-architect Michel de Klerk in Uithoorn dat na actie van Heemschut werd gered.
Deel 5 ‘Religieus Erfgoed’ gaat over de problematiek rondom de kerken in Nederland. Wat is de toekomst van al dat Religieus Erfgoed? 
Beiden delen kosten slechts 14,95 euro exclusief verzenden en zijn te krijgen via onze online winkel.      Facebook Facebook Twitter Twitter Website Website Email Email
Erfgoedvereniging Heemschut · Nieuwezijds Kolk 28 · AMSTERDAM, Noord-Holland 1012 PV · Netherlands