Nieuwsbrief Erfgoedvereniging HEEMSCHUT 2023-3

Nieuwsbrief Erfgoedvereniging HEEMSCHUT 2023-3

Nieuwsbrief #3                                   

maart 2023 Spoorbrug in nieuwbouwplan Zwolle  
Aan de zuidzijde van het Zwolse spoorwegemplacement ligt de zogenaamde Hanzebad-locatie, een terrein van een voormalig zwembad. Vanaf 2014 bestaan in dit gebied al plannen voor nieuwbouw. Onder de benaming Gildenhof gaat Trebbe-Dura Vermeer hier vanaf 2023 ca. tweehonderd woningen bouwen.  In een vroeg stadium maakte Heemschut Overijssel bezwaar tegen de te hoge bebouwing in het gebied. In het oorspronkelijke plan zou deze aansluiten op de zuidelijke toegang van de monumentale Hoge Spoorbrug, een rijksmonument. Deze voetgangersbrug over het spoorwegemplacement werd in 1883 gebouwd en is van grote cultuurhistorische waarde vanwege de in Europa zeldzaam toegepaste lensligger-constructie.

Lees meer
      Voor de laatste keer met Heemschut naar Dresden  
In mei 2011 vond t.g.v. het eeuwfeest van Heemschut het eerste bezoek aan Dresden plaats. Dresden is de stad waar in 1904/06 het idee van de Heimatschutz  ontstond. Sindsdien hebben veel Heemschutters met ons de hoofdstad van Saksen bezocht. Nu kunt u voor de laatste keer intekenen op een gevarieerde reis naar deze bijzonder stad. 

Voor velen zal het een eerste kennismaking zijn, voor anderen wellicht een gelukkig weerzien. Want de afgelopen jaren is er in Saksen veel tot stand gebracht op allerlei gebied: infrastructuur, stedenbouw, grote restauratieprojecten, interessante nieuwbouw, landschapszorg, versterking van de culturele en toeristische infrastructuur, nieuwe muzikale ontwikkelingen, enz. We gaan daar volop van proeven én genieten!

Data reis: van 17 t/m 25 (of 26) mei 2023

Hier alvast een voorproefje: stadswandelingen in Dresden, Leipzig en Chemnitz. Dagexcursies naar Görlitz en Bautzen, Freiberg (Domkerk) en Meissen (Albrechtsburg). Een boottocht op de Elbe naar Schlosss Pilnitz; uitgebreid museumbezoek in Dresden (o.a. het Grünes Gewölbe); bezichtiging van de Semper-opera in Dresden en de nieuwe Universiteitskerk in Leipzig, enz. Ook zijn er in Dresden enkele concerten vastgelegd. 

Voor inlichten en prijzen kunt u mailen met Ton Gijsbers of Fred Meijer, 
Ton: aaemgijsbers@hetnet.nl // Fred: f.meijer6@kpnplanet.nl 
Er zijn nog maar enkele kamers beschikbaar. 

      Petitie voor behoud en herstel afgebrande kapel Veghel  
In onze vorige nieuwsbrief noemden wij al de verwoestende brand van de congregatiekapel aan de de Meester van Coothstraat in Veghel. Namens “Brabant zoals het was”, is Ronald Damen een petitie gestart voor behoud en herstel van de congregatiekapel in Veghel. De concregatiekapel vormt een eenheid met de Lambertuskerk en stamt uit het jaar 1890. beide gebouwen zijn uniek en dienen voor de toekomst behouden te blijven. De kerk en de kapel zijn rijksmonumenten en zijn ontworpen door Pierre Cuypers.  Lees meer     Excursie Fort Kijkduin  
Heemschut Noord-Holland organiseert op donderdag 30 maart 2023 een excursie naar fort Kijkduin. Napoleon onderkende de strategische ligging van Den Helder en koesterde de wens een grote marinehaven in het noorden te vestigen. In 1812 gaf hij de opdracht een landfort te bouwen naar ontwerp van ingenieur Jan Blanken. In 1881-1883 is het fort uitgebreid met een kustbatterij, versterkingslinie, verdedigingsmuur, schuilplaatsen en kazematten, tunnels voor ondergrondse verbindingen en een wachthuis. In de Tweede Wereldoorlog namen de Duitsers het fort in bezit en versterkten het en bouwden bunkers in de nabijheid.

Lees meer    
 
Kunstwerk voormalig politiebureau Hilversum toch gered
De gemeente Hilversum redt het kunstwerk dat op de gevel van het voormalige politiebureau van Hilversum zat. Gisteren deed Heemschut nog een uiterste poging het kunstwerk te redden, dat deze week gesloopt zou worden. Met succes. De gemeente zorgt dat het kunstwerk wordt veiliggesteld. De Werkgroep Monumentale Kunst is zeer verheugd! Het kunstwerk is in 1977 door kunstenaar Cor Dam gemaakt voor het toen nieuwe politiebureau van Hilversum. Het kunstwerk kreeg een prominente plek tegen het trappenhuis aan de Kampstraat. 

Lees meer Excursie Zeeland  
Met de excursie van de commissie Zeeland worden dit jaar op zaterdag 17 juni a.s. de steden Middelburg en Veere bezocht.

Er zal een stadswandeling zijn door het centrum van Middelburg en rondleidingen in het Zeeuws Museum, Museum Veere (Schotse Huizen en Stadhuis) en de Grote Kerk Veere. Kortom, een gevarieerd programma.

Meer informatie >>

_______________________________   Stoomgemaal 100 jaar!  
Stoomgemaal Halfweg, het oudste en grootste nog werkende schepradstoomgemaal ter wereld, is dit jaar 100 jaar oud!

Het stoomgemaal werd in 1852 gebouwd om na de droogmaking van het Haarlemmermeer het overtollige regen- en kwelwater af te voeren naar zee. Het heeft tot 1977 gewerkt als boezemgemaal voor het hoogheemraadschap van Rijnland. Tussen begin april en begin november is het één weekend per maand geopend voor publiek en draait het onder stoom. 

Meer informatie
  Excursie Amsterdam  
Op 3 juni brengt Heemschut een bezoek aan enkele wat minder bekende stukjes van Amsterdam. De dag begint met een bezoek aan het Bickerseiland. Dit eiland is onderdeel van de Westelijke Eilanden en is echt een dorp in het centrum van de stad.

Meer informatie >> ____________________________   Heemschut reis Hamburg 17 t/m 24 oktober 2023   De Heemschutreis naar Hamburg in 2022 krijgt dit jaar een vervolg, want er is nog steeds veel belangstelling voor deze meerdaagse trip naar de Elbestad. 
Ditmaal is de reis, met een extra dagexcursie naar Lübeck, gepland van di 17 t/m di 24 oktober 2023


Havenstad Hamburg is de motor van de Duitse overzeehandel, maar de stad is ook een belangrijk onderwijs- en cultuurcentrum met tal van musea en kunstinstellingen als de Kunsthalle en de Staatsoper. Niet te vergeten natuurlijk de Elbphilharmonie, momenteel het meest opmerkelijke muziekgebouw van Europa.  

Meer informatie>>
____________________________ Van Heemschut, voor in de boekenkast:  
 
Afgelopen jaar kwamen in de vernieuwde Heemschutserie twee nieuwe boeken uit. Leesvoer voor de erfgoedliefhebber.

Deel 4 ‘Thamerlaan 14’ gaat over het eerste ontwerp van de wereldberoemde Amsterdamse School-architect Michel de Klerk in Uithoorn dat na actie van Heemschut werd gered.
Deel 5 ‘Religieus Erfgoed’ gaat over de problematiek rondom de kerken in Nederland. Wat is de toekomst van al dat Religieus Erfgoed? 
  Beiden delen kosten slechts 14,95 euro exclusief verzenden en zijn te krijgen via onze online winkel.      Facebook Facebook Twitter Twitter Website Website Email Email
Erfgoedvereniging Heemschut · Nieuwezijds Kolk 28 · AMSTERDAM, Noord-Holland 1012 PV · Netherlands