Nieuwsbrief Erfgoedvereniging HEEMSCHUT 2023-2

Nieuwsbrief Erfgoedvereniging HEEMSCHUT 2023-2

Nieuwsbrief #2                                   
januari 2023

70 jaar na de ramp: geschenkwoning centraal in lezing Donderdag 2 februari om 12:00 uur  
Op donderdag 2 februari a.s. om 12:00 uur zal Aimée de Back een digitale lunchlezing via Zoom houden over geschenkwoningen na de Watersnoodramp. Direct na de Watersnoodramp van 1953, dan dus precies 70 jaar geleden, kwam hulp op gang uit het buitenland in de vorm van woningen voor getroffen gezinnen. Deze woningen werden geschonken door een beperkt aantal landen en per schip of trein als bouwpakket aangevoerd. De houten woningen bleken duurzaam: een groot aantal bestaat nog steeds. Aimée de Back leidde vanuit de stichting Dorp Stad en Land een inventarisatieproject dat na Zuid-Holland en Zeeland ook in Noord-Brabant werd uitgevoerd. Het resultaat vormt aanleiding voor een publicatie én is reden voor extra beschermingsacties. In de lezing krijgt u een beeld van de typologie, de waarden en de problematiek rond waardering, behoud en aanpassingen naar de toekomst. Met deze link kunt u deelnemen: 
https://us06web.zoom.us/j/89638443358

     

Heemschut naar rechter om verbouwing
Amsterdam Museum te voorkomen  
Heemschut Amsterdam en de Vereniging Vrienden van de Amsterdamse Binnenstad (VVAB) hebben recent besloten om de voorgenomen verbouwing van het Amsterdam Museum aan te vechten bij de rechtbank. Onderdeel van het ontwerp van Neutelings Riedijk Architecten is de sloop van de Schuttersgalerij. Het plan tast op een grove wijze een deel van het eeuwenoude Burgerweeshuis in het hart van de binnenstad aan.
Lees meer
De petitie tegen de sloop van de Schuttersgalerij vindt u hier:
Stop de sloop van de Schuttersgalerij door het Amsterdam MuseumBouw appartementen bedreigt De Muse in Malden  
De Muse is een van de oudste gebouwen in Malden. Malden was een lintdorp met wat boerderijen, een paar kroegen en een kerk met pastorie. De pastorie werd vanaf 1852 de lagere school, nu De Muse. Deze plek in het centrum herinnert aan vroeger tijden en vormt een oase van rust en schoonheid tussen de hoge moderne bebouwing. Het plan om hier een kolossaal appartementencomplex pal naast de Muse te bouwen is de nekslag voor dit bijzondere erfgoed.
Lees meer    


Excursie Fort Kijkduin
  Heemschut Noord-Holland organiseert op donderdag 30 maart 2023 een excursie naar fort Kijkduin. Napoleon onderkende de strategische ligging van Den Helder en koesterde de wens een grote marinehaven in het noorden te vestigen. In 1812 gaf hij de opdracht een landfort te bouwen naar ontwerp van ingenieur Jan Blanken. In 1881-1883 is het fort uitgebreid met een kustbatterij, versterkingslinie, verdedigingsmuur, schuilplaatsen en kazematten, tunnels voor ondergrondse verbindingen en een wachthuis. In de Tweede Wereldoorlog namen de Duitsers het fort in bezit en versterkten het en bouwden bunkers in de nabijheid.
De dag duurt van 10:00 uur tot 16:00 uur.
Lees meer


Excursie Zuid-Limburg
 
Bond Heemschut commissie Limburg organiseert op vrijdag 19 mei 2023 een excursie door het zuidelijk gedeelte van het Nationaal Landschap Zuid Limburg Tijdens deze excursie wordt er aandacht geschonken aan het wel en wee binnen ons Nationaal Landschap Zuid Limburg met het unieke en on-Nederlands landschap. Ook wordt aandacht geschonken aan cultuurhistorie, monumenten, landbouw, vakwerkhuizen en wordt stilgestaan bij het (Cultureel) Erfgoed. In het eerste deel, voor de lunch, zullen we een aantal “Mergelgrotten”, ofwel groeves, passeren. 
Meer informatie >>  


Excursie Amsterdam

Op 3 juni brengt Heemschut een bezoek aan enkele wat minder bekende stukjes van Amsterdam. De dag begint met een bezoek aan het Bickerseiland. Dit eiland is onderdeel van de Westelijke Eilanden en is echt een dorp in het centrum van de stad.
Meer informatie >>


Excursie Zeeland
 
Met de excursie van de commissie Zeeland worden dit jaar op zaterdag 17 juni a.s. de steden Middelburg en Veere bezocht. . Er zullen rondleidingen zijn in het Zeeuws Archief, Stadhuis Middelburg, Museum Veere (Schotse Huizen en Stadhuis) en de Grote Kerk Veere. Kortom, een gevarieerd programma.
Meer informatie >>  


Van Heemschut, voor in de boekenkast:  
 
Afgelopen jaar kwamen in de vernieuwde Heemschutserie twee nieuwe boeken uit. Leesvoer voor de erfgoedliefhebber.
Deel 4 ‘Thamerlaan 14’ gaat over het eerste ontwerp van de wereldberoemde Amsterdamse School-architect Michel de Klerk in Uithoorn dat na actie van Heemschut werd gered.
Deel 5 ‘Religieus Erfgoed’ gaat over de problematiek rondom de kerken in Nederland. Wat is de toekomst van al dat Religieus Erfgoed? 
Beiden delen kosten slechts 14,95 euro exclusief verzenden en zijn te krijgen via onze online winkel.      Facebook Facebook Twitter Twitter Website Website Email Email