Nieuwsbrief Erfgoed Brabant sept 2023 deel 2

Nieuwsbrief Erfgoed Brabant sept 2023 deel 2

september 2023 deel 2   02-09-2023 
Pagina vullende afbeelding van wandelende amateur archeologen
Agenda 5 okt      Kennisevent: Samen voor toegankelijkheid
9 okt      Seminar: Diversiteit & inclusie in het museum
12 okt    West-Brabants dialectcafe
1 nov     Cursus: Leren Preserveren
Nieuw nummer In Brabant Kleurrijk, helder en een tikkeltje romantisch: in het nieuwste nummer van In Brabant spatten de aquarellen van Antoon Derkinderen van de pagina’s. In Brabant is het provinciebrede tijdschrift voor Brabantse geschiedenis en erfgoed, en verschijnt vier keer per jaar.

Ieder nummer van In Brabant bevat twee tot vier achtergrondartikelen over uiteenlopende, historische onderwerpen en een verrassend beeldverbaal. Daarnaast lees je bijdragen vanuit de hele provincie over museale objecten, archiefstukken, archeologische vondsten, boekbesprekingen en het laatste nieuws uit de Brabantse erfgoedsector.

Cover In Brabant jaargang 14 nummer 3, afbeelding: jongen in de machine-industrie
ONS MA(M), ONS PA(P), Oost-Brabants en West-Brabants dialect, waar ligt de grens? Brabants Erfgoed  
Brabants Erfgoed Deze maand staat Brabantserfgoed.nl in het teken van dialect. Masterstudent Bram van Beurden onderzocht dialectgrenzen in Brabant onder andere door praktijkonderzoek in Facebookgroepen. Lees het resultaat van zijn onderzoek in het artikel ‘Oost-Brabants en West-Brabants dialect, waar ligt de grens?’.  
Rondleiding in Museum Techniek met 'n ziel  
Museum Techniek met ‘n Ziel Museum van de gemeenschap
Onze collega Emma Goossens ging langs bij Museum Techniek met ’n Ziel. Ze schreef daarover een artikel waarin ze vertelt over hoe het museum meer is dan alleen een museum.   
Lesbrief “Bij mij thuis”, het thema van de Kinderboekenweek 2023 In de eerste week van oktober staat op alle basisscholen de Kinderboekenweek centraal. Het thema van dit jaar is “Bij mij thuis”, een thema dat zich goed laat verbinden met erfgoed. Het team educatie van Erfgoed Brabant maakte een bijpassende lesbrief die volgende week bij alle basisscholen op de deurmat valt. De lesbrief is bovendien gratis te downloaden op onze website.  
Achterkant Lesbrief 'Bij mij thuis', afbeelding van slaapkamer met teksten
Banner van de podcast van het BHIC   Podcasts over erfgoed Er zijn verschillende podcasts uit Nederland die een uniek kijkje bieden in de erfgoedwereld. Op de website van de Erfgoed Brabant Academie zetten we ze op een rijtje. Luistertip: Het geheugen van Brabant. Een bijzondere podcast van het Brabants Historisch Informatie Centrum.   
vuist die omhoog steekt om de pols zit een touw  
Ook kleinere gemeenten kunnen slavernijverleden herdenken In het erfgoedveld is steeds meer aandacht voor het slavernijverleden en de doorwerking daarvan. In tegenstelling tot wat vaak gedacht wordt, zijn ook in kleinere gemeenten sporen van het slavernijverleden te vinden. Tijdens een bijeenkomst die het LKCA afgelopen juni organiseerde werden tips en tools gedeeld voor het doen van onderzoek in kleinere gemeenten.   Rechthoek: afgeronde hoeken: Lees meer
Vrouw in rolstoel aan pooltafel T
Toegankelijkheid loont In de Week van de Toegankelijkheid 2023 laten we graag zien dat toegankelijkheid voor iedereen voordelen heeft: toegankelijkheid loont. In de week van 2 t/m 7 oktober zijn er tientallen activiteiten om aan deel te nemen. Bekijk de website en meld je aan.  
vuist die omhoog steekt om de pols zit een touw  
Erfgoedvrijwilligersprijs In de erfgoedsector zijn het veelal vrijwilligersgroepen die zich inzetten voor het behoud, het onderhoud en de ontsluiting van ons (immaterieel) cultureel erfgoed. Teams van vrijwilligers die zich zo inzetten verdienen een prijs. Het Ministerie van OCW heeft voor deze vrijwilligersgroepen een prijs in het leven geroepen de Erfgoedvrijwilligersprijs. Het winnende team krijgt een cheque van 10.000 euro.
Er is nog tijd om (een team van) vrijwilligers te nomineren. De nominatieperiode eindigt op 27 september.
Meer info of direct nomineren kan via de link.  
Logo BNG Bank Erfgoed Prijs  
BNG Bank Erfgoedprijs Vanaf dinsdag 12 september kunnen alle gemeenten in Nederland zich aanmelden voor de BNG Bank Erfgoedprijs 2024: de prijs voor de gemeente die het beste met haar erfgoed omgaat en haar inwoners daar op inspirerende wijze bij betrekt. De winnaar van de BNG Bank Erfgoedprijs ontvangt € 25.000! Het thema voor deze editie is Post 65-erfgoed.

Met deze prijs willen ze goede voorbeelden delen en andere gemeenten inspireren. De BNG Bank Erfgoedprijs wordt georganiseerd door het Erfgoedplatform van Kunsten ’92 en wordt mogelijk gemaakt door hoofdsponsor BNG Cultuurfonds.  
Fietskoerier van Shortcut voor de deur van Erfgoed Brabant
Shortcut Fietskoeriers Sinds twee maanden heeft Erfgoed Brabant een nieuwe partner voor de postbezorging. Onze post wordt namelijk opgehaald en verspreid door  Shortcut Fietskoeriers. Dus heb jij de afgelopen tijd een lespakket, museumschatjesbon of lesbrief van ons gehad? Dan zijn deze door de altijd vriendelijke handen van de fietskoeriers gegaan.  
Kast met een koptelefoon op. Mia Marie Miet Mariette de podcast  
Dialect als anker, wapen en medicijn Bij de Twentse Marie, de Limburgse Mia, de Brabantse Miet en Vlaamse Mariette stap je in een levensgrote klankkast. Verhalen worden door één van deze zussen verteld in hun eigen dialect, gebaseerd ervaringen van ouderen en Joliens bevindingen. Hoogleraar Taalcultuur in Limburg Leonie Cornips & cultureel antropologe Jolien Makkinga constateren dat ouderen in hun thuistaal eerder vertellen wat hen echt bezig houdt. Over dit proces en project   Schilderij van Antwerpen vroeger  
Geleefd geloof De Belgisch-Nederlandse ‘Stichting Colloquium De Brabantse Stad’ organiseert om de drie jaar een internationale bijeenkomst waarop diverse aspecten van de geschiedenis van de steden en van het stedelijke leven in het oude hertogdom Brabant onder de loep worden genomen.
13 en 14 oktober is de 20ste editie: Geleefd geloof. Religie in de Brabantse steden van de late middeleeuwen tot de 20ste eeuw.  
      Facebook       LinkedIn       Instagram       Website