Nieuwsbrief Erfgoed Brabant – juni 2024

Nieuwsbrief Erfgoed Brabant – juni 2024

logo Erfgoed Brabant
    Nieuwsbrief 2024 juni
Afbeelding
Extra plekken voor Museumschatjes weer snel uitverkocht!
Basisscholen konden dankzij een extra impuls van de provincie zich opnieuw inschrijven voor de populaire regeling Museumschatjes. Deze extra plekken waren in 20 minuten uitverkocht.
De belangstelling van basisscholen voor een bezoek aan een museum is erg groot. Volgend schooljaar kunnen 37.500 leerlingen dankzij Museumschatjes gratis van een Brabants museum genieten.
Meer weten over het project Museumschatjes? Klik op de button hieronder!
Meer info
Subsidie ‘Brabant Herinnert’
In 2024/2025 is het 80 jaar geleden dat Nederland werd bevrijd. Voor veel organisaties aanleiding om een activiteit te organiseren. De subsidieregeling ‘Brabant Herinnert’ kan deze projecten ondersteunen. Projecten die hiermee een verbinding leggen tussen twee verschillende sectoren kunnen een bijdrage vragen van maximaal €15.000,-. De financiële bijdrage uit deze subsidieregeling is maximaal 50% van de totale projectbegroting. Aanvragen kan tot en met 1 november 2024.

Meer weten over de subsidie en voorwaarden? Meer info
Subsidie Stimulans Publieksbereik
Sinds 3 juni is de subsidieregeling ‘stimulans publieksbereik musea en theaters’ weer geopend. Met deze laagdrempelige subsidieregeling kunnen geregistreerde musea en theaters in Noord-Brabant hun publieksbereik verbreden.
Met slechts een beknopt projectplan en een ingevuld aanvraagformulier kun je al een aanvraag indienen. Elk geregistreerd museum (dat in het kader van de regeling nog géén aanvraag heeft ingediend) in Noord-Brabant komt in aanmerking voor een bijdrage van €10.000. De regeling staat open van 3 juni tot 13 september 2024.

Voor meer praktische informatie kijk op onze website via de button hieronder!   Meer info
  Kende gullie al… Mieke van Erp
In de rubriek ‘Kende gullie al’ van Brabanders en hun Taal, wordt er iemand met passie voor het Brabants voorgesteld. Met dit keer Mieke van Erp. ”Gelukkig is tegeworrig `n streektaol hillemol nie mir iets wur ge oe eige vur moet schaome, Integendeel zelfs, ge magt `r prat op gòn! `t is sunt ons Brabants en vural ons Valkeswirts dialect wurt steeds minder gesproke. Ge hurt `t bekant hillemol nie mir. Vural de jong mense en diegene die nie van hier zen sprèke `t dialect amper of hillemol nie mir.”
Benieuwd naar wat Mieke nog meer te vertellen heeft? Lees verder
  Kende gullie al… Toon van Boxtel
In de rubriek ‘Kende gullie al’ van Brabanders en hun Taal, wordt er iemand met passie voor het Brabants voorgesteld. Met dit keer Toon van Boxtel. Toon schrijft geregeld stukjes in het Nederlands en zo af en toe vertaalt hij er een naar het Schijndels, wat nog niet zo gemakkelijk is. Vaak gaan de verhalen over een persoon of een impactvolle gebeurtenis. ‘’En loat ik nou toevallig dees joar (2024) mi`zô’n stukske de Willem Ivenprijs gewonne hebbe.”
Benieuwd naar wat Toon nog meer te vertellen heeft? Lees verder
Annette naar Netwerk Digitaal Erfgoed Annette Gaalman, medewerker van Erfgoed Brabant, is vanaf 1 mei gedetacheerd naar het Netwerk Digitaal Erfgoed om mee te werken aan de implementatie van de Nationale Strategie Digitaal Erfgoed.
Annette was bij Erfgoed Brabant lange tijd het eerste aanspreekpunt voor vragen rondom collecties. Vanaf nu zijn dat Heleen Regenspurg en Iris Dracht.
Masterclass Inclusief Rondleiden Op 17 juni kwam een groep rondleiders samen op Kasteel Helmond voor de Masterclass Inclusief Rondleiden. In deze bijeenkomst lag de focus op rondleidingen voor mensen met een visuele beperking. Onder andere vertelde Veronica Willemsen van Natuurhistorisch & Volkenkundig Museum Oudenbosch over de inclusieve rondleiding van het museum. Eerder al (in 2022) sprak Heleen van Erfgoed Brabant met Veronica over de rondleiding. Benieuwd naar dit gesprek? Dit artikel vind je op de site van de Erfgoed Brabant Academie via de button hieronder.
Wil jij meer weten over inclusief rondleiden? Neem dan vooral contact op met Heleen Regenspurg.   Meer info
Afbeelding
Deelnemersdag Brabant Cloud
Op 3 juni vond de Deelnemersdag van Brabant Cloud plaats in het sfeervolle Acropolis in Megen. Deze inspirerende dag stond in het teken van digitale duurzaamheid, met presentaties over nieuwe ontwikkelingen in Memorix Maior, zoals de toevoeging van de entiteit ‘Tentoonstellingen’ en koppelingen met onze termenlijst Brabantse gebouwen. Ook werden de Datawerkplaats en het innovatieve Brabant Cloud Lab gelanceerd, waar deelnemers hun erfgoeddata kunnen opschonen en nieuwe technologieën testen. Benieuwd naar alle hoogtepunten? Lees de volledige terugblik via de button hieronder en laat je inspireren door deze dag vol kennisdeling en samenwerking!
Lees meer
  Samenwerking ’t Oude Slot en Pabo-studenten
Dit jaar gingen studenten Fleur en Chaline van Fontys Den Bosch in hun minor cultuureducatie aan de slag met Erfgoed Brabant en Museum ’t Oude Slot in Veldhoven. Voor het museum ontwikkelden zij een interactieve route voor leerlingen uit het basisonderwijs, waarbij herinneringen en historische verhalen uit het verleden van ’t Oude Slot een rol spelen. Op een speelse wijze maken leerlingen in de ruimtes van het museum kennis met de verschillende collecties en voegen zij zelf herinneringen toe. Wilt u als erfgoedinstelling samenwerken met Pabo-studenten? Neem contact op met Rolf VonkMeer info   Regiocanon van ’s-Hertogenbosch online
Onlangs werd onder veel belangstelling de Canon van ’s-Hertogenbosch onthuld door wethouder Marianne van der Sloot. Deze regiocanon kwam tot stand door een samenwerking van Erfgoed ’s-Hertogenbosch, Fontys Pabo Den Bosch, lokale erfgoedinstellingen en met ondersteuning van Erfgoed Brabant. De canon omvat verhalen uit alle kernen van de gemeente ’s-Hertogenbosch en sluit aan bij het landelijke onderwijscurriculum voor geschiedenis. De eerste lessen bij de canon zijn inmiddels ontwikkeld door Pabo-studenten. Heeft u interesse in een regiocanon? Neem contact op met Rolf Vonk. Meer info
      Facebook       Twitter       LinkedIn       Instagram       Website