Nieuwsbrief 2023-3 sKBL

Nieuwsbrief 2023-3 sKBL

Bekijk deze e-mail in je browser browser     Jaargang 10 – Nr. 3. augustus 2023   Kasteel Hoensbroek        


Column René W.Chr. Dessing, voorzitter sKBL
  Dit gebeurt binnen sKBL
Op 9 juni 2023 vond de feestelijke oplevering plaats van de algehele restauratie van Huis Landfort, die al met al ruim vier jaar in beslag nam. Tijdens die zonovergoten dag werd ik (zonder daarover vooraf in kennis te zijn gesteld door mijn dierbaren) koninklijk onderscheiden. Burgemeester Otwin van Dijk van de gemeente Oude-IJsselstreek maakte mij bij die dag ridder in de orde van Oranje-Nassau. Een mooie blijk van waardering voor al het werk dat ik heb verricht en zal blijven verrichten voor het behoud van onze fraaie historische buitenplaatsen in het algemeen en die voor Huis Landfort te Megchelen in het bijzonder. Lees hier verder.    
    sKBL nieuws    


Gezocht verhalenvangers en organisatietalenten met stijl Heeft u ook een passie voor kastelen en historische buitenplaatsen, voor groen erfgoed en bijzondere huizen vol schatten en verhalen? Bent u daarnaast een vaardige digitale gebruiker die makkelijk en leesbaar schrijft? Of bent u een organisatietalent? Dan zijn wij op zoek naar u! Lees hier meer.    


Nominaties Ithakaprijs 2023
Donderdagmiddag 19 oktober 2023 vindt in Kasteel De Vanenburg in Putten de jaarlijkse uitreiking plaats van de Ithakaprijs en -stipendium. Inmiddels zijn acht boeken genomineerd voor de Ithakaprijs 2023. U kunt de acht genomineerde boeken hier bekijken. Voor het Ithakastipendium zijn vier aanvragen ingediend. Dit stipendium is beschikbaar voor onderzoekers die op uiteenlopende studiegronden onderzoek willen verrichten naar KBL. 
Wilt u aanwezig zijn bij de uitreiking, laat het ons weten via een mail aan info@skbl.nl    


Themadag Gedenkwaardig erfgoed
Donderdag 5 oktober 2023, 10.00 – 17.00 uur, organiseren wij in samenwerking met Stichting Terebinth een themadag over funerair en gedenkwaardig erfgoed op KBL. De bijeenkomst vindt plaats op Slot Zuylen. Meer informatie over het programma en het aanmeldformulier vindt u hier.    

Open Monumentendag 2023
Op zaterdag 9 en zondag 10 september openen weer duizenden monumenten gratis hun deuren tijdens de 37ste editie van de VriendenLoterij Open Monumentendag. Dit jaar is het thema ‘Levend Erfgoed’. In aanloop naar de Open Monumentendag verzamelt sKBL de mooiste KBL die meedoen en tipt interessante activiteiten. Zo worden er binnen rondleidingen georganiseerd, maar ook ‘groene’ rondleidingen, muzikale activiteiten en lezingen. Houd onze agenda in de gaten en bekijk hier alvast een paar uitgelichte tips van enkele KBL-Vrienden!    ©Maarten Veldhuis Verlenging Kennisprogramma Klimaatrobuuste Buitenplaatsen
De samenwerking in het Kennisprogramma Klimaat-robuuste Buitenplaatsen is verlengd tot 31 december 2023 om de opgedane kennis goed te kunnen borgen. Alle relevante kennis en informatie wordt verzameld en ondergebracht in een thematische kennisbank en verder gedeeld. Zo verschijnt binnenkort een nieuw pioniersverhaal, dat gaat over landgoed Groot Bylaer in Terschuur. Op donderdag 26 oktober 2023 vindt bovendien een symposium over de toekomstbestendigheid van historische buitenplaatsen plaats, georganiseerd door sKBL in samenwerking met Utrechts Landschap en het Platform Utrechtse Buitenplaatsen. 
Meer weten? Ga naar het Platform Klimaatbewuste Buitenplaatsen en volg het laatste nieuws via LinkedIn.  

    Vriend aan het woord    
Trudy en Willem van Riemsdijk van de Stichting Stinze-stiens Afgelopen juni ontving het echtpaar Willem en Trudy van Riemsdijk-Zandee uit handen van prinses Beatrix de Zilveren Anjer van het Prins Bernhard Cultuurfonds voor hun onbetaalbare inzet voor cultuur en natuur. Sinds hun pensionering spant het echtpaar zich met tomeloze energie in voor het behoud van Fries erfgoed: van de restauratie van het monumentaal Doktershûs in Stiens tot de verwerving van meerdere states via hun stichting Stinze-Stiens. Met hun initiatief van de Stinzenflora-monitor zetten zij stinzenplanten als groen erfgoed stevig op de landelijke kaart. Lees hier verder.    

    Verhalen over KBL    

Begraafplaatsen bij kastelen In zijn eerste artikel in een serie van drie over begraven bij kastelen en buitenplaatsen vertelt Leon Bok over de laatste rustplaats van kasteelheren en -vrouwen. Lees hier meer over kerken, grafkelders en grafmonumenten en de ontwikkelingen hierin door de eeuwen heen.    
Er zit weer muziek in de Hamtoren Musicus Bas Kennis, bekend van de Zeeuwse band Bløf, was op zoek naar een ‘tof project’ waarin hij zijn creativiteit kwijt kon. Het werd de restauratie van de rijksmonumentale vijftiende-eeuwse Hamtoren in Vleuten tot een unieke woon- en werkplek. Originele elementen zijn weer zichtbaar of respectvol teruggebracht en modern wooncomfort is slim toegevoegd. Lees hier verder.    Landgoederen als voedsellandschap
Van oudsher waren landgoederen voedselland-schappen en hingen de onderdelen en economische activiteiten met elkaar samen. Hier kwam na 1850 verandering in. Anno 2023 is sprake van een voorzichtige herwaardering van kleinschalige voedselproductie op landgoederen. Lees hier verder.    

Het koloniale verleden van KBL
Voor Geschiedenis van Zuid-Holland, een initiatief van Erfgoedhuis Zuid-Holland met dank aan de Provincie Zuid-Holland, is historicus Camilla de Koning in het slavernijverleden van enkele KBL gedoken. Zij schreef hierover acht boeiende artikelen, die u hier kunt lezen.    
                           
      Agenda     Veel kastelen en historische buitenplaatsen zijn weer open. In de agenda op onze website vindt u een uitgebreid overzicht van activiteiten. Het is verstandig om voorafgaand aan een bezoek de website van de betreffende locatie te raadplegen.
  Agenda overzicht  
Onze regiocorrespondenten voegen vrijwel dagelijks activiteiten en evenementen toe aan de agenda op de website van sKBL. U kunt informatie over uw activiteiten mailen naar info@skbl.nl.    

    Wordt u ook particulier donateur van sKBL ?          
Een groeiend aantal particuliere donateurs steunt het werk van sKBL. Doet u ook mee? 
         Voor € 50,- (of wat meer) steunt u ons in ons
         werk. U leest er hier meer over.     Advertentie

sKBL
Huis Landfort, Landfortseweg 4
7078 BT MEGCHELEN,  info@skbl.nl
tel. +31(0)6 228 016 68

Privacyverklaring

Lenneke Berkhout, lberkhout@skbl.nl

met bijdragen van
Lenneke Berkhout
Leon Bok
René W.Chr. Dessing
Willemijn ter Hart-Koopal
Camilla Koning
Yvonne Molenaar

     © 2023 sKBL – Alle rechten voorbehouden.