Middeleeuwse Torendag op zondag 7 mei 2023

Middeleeuwse Torendag op zondag 7 mei 2023

Op zondag 7 mei 2023 doet de Erfgoedvereniging Son en Breugel mee aan de regionale ‘Middeleeuwse Torendag’

(voor alle deelnemende kerken en torens zie: www.kerken-in-kempen-peelland.nl).

De toegang is gratis.

Tussen 13.00 en 16.00 uur kunt u de toren beklimmen aan het Kerkplein 5 te Son.

Het bestuur van de Stichting Vrienden van de Beiaard regelt op die dag de toegang tot de toren en de bespeling van de beiaard c.q. klokken. Wellicht kunt uzelf het klavier nog even bespelen.

Gidsen van Erfgoedvereniging Son en Breugel geven u onder in de toren informatie over de geschiedenis van de kerk en toren. Tevens kunt u bij de gids een beschrijving krijgen voor een wandelroute door het achter de toren gelegen Vroonhovenpark.

De toren van de voormalige Sint Petrus´ Bandenkerk dateert van rond 1526, de kerk die bij de toren hoorde is omstreeks 1450 in gebruik genomen. Van de kerk die op 29 december 1958 afbrandde zijn alleen nog de contouren in het plaveisel achter de kerk te zien. De toren is in 1975 én in 2021 gerestaureerd.

In Breugel is de St.Genovevakerk helaas niet open voor bezichtiging op Torendag. Door gebrek aan bemensing is het dit jaar niet gelukt om de kerk deze keer open te stellen voor bezichtiging.

Een andere mogelijkheid is een fietstocht door de regio.

De oude St. Clemenskerk in Gerwen, de priorij en de toren zijn te bekijken vanaf 13.00u.

In de Onze Lieve Vrouw van Lourdes kerk van Mariahout zijn rondleidingen en kan er een wandeling gemaakt worden door het processiepark tussen 12.30 en 16.30 uur

Ook is het Boterkerkje in Oirschot tot 17.00 uur te bezoeken en krijgt u een uitleg over de geschiedenis van dit unieke gebouw in het centrum van Oirschot.