Lezing: Tradities, de nieuwe tak van Erfgoed
Lezing op woensdag 2 Oktober 2024 om 20.00 uur in het Vestzaktheater, (Dommelhuis) Kerkplein 5 in Son en Breugel.
Tradities, de nieuwe tak van Erfgoed
Op 2 Oktober om 20.00 uur geeft Ineke Strouken, op uitnodiging van Erfgoedvereniging Son en Breugel, een lezing over Tradities.
Eieren kleuren met Pasen, kerstboom zetten met Kerstmis en de vrijmarkt op Koningsdag behoren sinds kort officieel tot ons erfgoed. Materieel erfgoed – monumenten, museumvoorwerpen en archiefstukken – worden al erg lang beschermd, omdat wij niet willen dat ze verloren gaan. Ze behoren immers tot onze geschiedenis. Tradities, de gewoonten en gebruiken die van generatie op generatie worden doorgegeven, werden tot voor kort niet gerekend tot ons erfgoed en werden ook niet beschermd. Daar is nu verandering ingekomen, omdat Nederland in 2012 een nieuw UNESCO verdrag ondertekende en daarmee de verplichting op zich nam om tradities te gaan beschermen. Vanaf die tijd spreekt men van immaterieel erfgoed.
In het eerste deel van de lezing wordt verteld over het tot stand komen van het UNESCO verdrag. Waarom wilde men tradities gaan beschermen? En hoe doe je dat? Wat is het verschil met werelderfgoed? Het ambacht van molenaar heeft inmiddels internationaal erkenning gekregen en staat op de UNESCO lijst van immaterieel erfgoed. Het Brabantse worstenbroodje staat op de Inventaris Immaterieel Erfgoed. Wat betekent dat? En welke Brabantse tradities staan nog meer op deze inventaris? In een multiculturele samenleving kunnen tradities ook schuren. Wat doen wij met Zwarte Piet? Moeten wij die niet gaan beschermen?
Tradities hebben alles te maken met identiteit. Toen koningin Maxima enkele jaren geleden zei: ‘Dé Nederlander bestaat niet’, viel heel Nederland over haar heen. In het tweede deel van de lezing gaan we kijken naar de tradities die tot onze Nederlandse identiteit horen.
Als je toeristen in het buitenland ziet met een pak hagelslag, dan weet je dat het Nederlanders zijn. Hoe komt dat? Welke tradities brengen de identiteit van onze gemeente tot uiting? Wat is het immaterieel erfgoed dat we willen doorgeven aan de toekomst?
Iedere traditie heeft een historisch verhaal. Waarom hangen wij bijvoorbeeld de vlag uit als iemand geslaagd is? Gedurende de hele lezing komen de achtergrondverhalen van tradities die wij allemaal kennen aan bod. Dat is een feest van herkenning.
Ineke Strouken was 32 jaar directeur van het Nederlands Centrum voor Volkscultuur, later Kenniscentrum Immaterieel Erfgoed Nederland. Van 1998 tot en met 2011 was ze hoofdredacteur van het tijdschrift Traditie. Via boeken, artikelen en radio-uitzendingen vertelt ze over de (historische) achtergronden van onze tradities.
U bent van harte uitgenodigd om op 2 oktober aanstaande in het Vestzaktheater in het Dommelhuis deze lezing bij te wonen. De zaal is vanaf 19.30 uur geopend. Aanvang van de lezing is 20.00 uur.
Voor leden van de Erfgoedvereniging Son en Breugel is de toegang gratis, van niet-leden wordt een bijdrage van 5 euro gevraagd.