Verslag lezing: De roerige geschiedenis van de doorgaande weg, de ‘corridor’ in Son

Verslag lezing: De roerige geschiedenis van de doorgaande weg, de ‘corridor’ in Son

dec 9, 2022 Verslagen

Op 8 december j.l. verzorgde historicus Henk Hutten in het Dommelhuis een lezing  over de woelige jaren rondom de doorgaande weg door het centrum van Son “de corridor”. Een 40-tal geïnteresseerden lieten regelmatig geluiden van herkenning horen en op vele momenten werden vergeten gebeurtenissen weer naar boven gehaald. Henk wist de aanwezigen ruim anderhalf uur te boeien en zij lieten dan ook duidelijk hun waardering daarvoor blijken.

Wat een commotie over de invulling van de doorgaande weg. Het begon al te rommelen, toen het kanaal in 1923 werd geopend. Een groot deel van de bevolking in het zuiden van de gemeente werd afgesneden van het centrum en boeren moesten omrijden om aan de andere kant van het kanaal hun koeien te kunnen melken. En er kwamen ook nog  nieuwe mensen bij. “Ons kent ons” gold niet meer. Een Kanaalstraat met nieuwe gezichten. Nieuwe bedrijvigheid en meer verkeer. Waren de nieuwe tijden nog wel beheersbaar?
Na het gereedkomen van de A50 moest het nieuwe, verkeersluwe centrum van Son weer een nieuw hart krijgen. Riek Bakker werd uitgenodigd voor een plan, in een maquette zichtbaar gemaakt. Nu te zien op de zolder van het oude Raadhuis. De moeite waard om daar op een maandag eens te gaan kijken.

Geconstateerd mag worden dat de gemaakte keuzes uit de vele gepasseerde varianten  voor de oplossing van de verkeersproblematiek in het centrum tot op heden nog steeds niet tot een bevredigende situatie hebben geleid. Al met al genoeg stof tot nadenken over de ontwikkelingen in de samenleving. Wie het weet mag het zeggen.

Met dank aan Henk Hutten