Lezing NGV over Notaris Westelaken uit Son

Lezing NGV over Notaris Westelaken uit Son

apr 30, 2024 Nieuwsberichten
Nederlandse Genealogische Vereniging afdeling Kempen- en Peelland
Lezingavond dinsdag 14 mei 2024
Lezing:  Notaris Westelaken uit Son

Spreker:   Andre Josiassen

De Lezing vindt plaats in ´t Trefpunt, Belgiëplein, Eindhoven, zaal 2 op dinsdag 14 mei, zaal open om 19.30, aanvang lezing 20.00
Toegang gratis en voor iedereen, geen aanmelding

In de Twee Kwartieren deden wij de aankondiging van de lezing van Henk Roosenboom over 350 jaar protestanten in de Peel. Helaas kan deze lezing wegens ziekte niet doorgaan. In zijn plaats hebben wij Andre Josiassen bereid gevonden om een lezing te komen geven over Notaris van Westelaken.

Deze (dorps)notaris was rond 1900 actief in Zuidoost Brabant. Aanvankelijk was van Westelaken voorbestemd om priester te worden maar na het vroegtijdig overlijden van zijn vader kwam daar verandering in. Om zijn moeder te kunnen ondersteunen werd hij klerk bij de notaris in Gemert. Waarschijnlijk boeide het werk hem zo dat hij besloot om zelf ook notaris te worden. Een beroep wat hem geen windeieren legde. De notaris behoorde, samen met de burgemeester, de pastoor en de hoofdonderwijzer tot de notabelen van het dorp. Die rol had vele privileges maar ook verplichtingen.
Van Westenlaken vestigde zich in Son. Tot zijn werkgebied behoorde het gebied tussen Eindhoven en Den Bosch, en tussen Oirschot en Gemert. Waarschijnlijk hebben velen van onze voorouders uit dit gebied met hem te maken gehad. Naast het ondernemingsrecht, het erfrecht en het opstellen van notariële akten behoorde ook het goederenrecht tot zijn taak. Bij openbare verkopingen trad hij, in de koffiehuizen in de omgeving, op als veilingmeester. Naast onroerend goed werden daar vaak andere goederen als paarden, bomen, schaarhout, haver, rogge of andere oogst en huishoudelijke goederen ter verkoop aangeboden. Zulke veilingen waren de plek voor de dorpsbewoners om aan- en verkopen te doen. Misschien ben je zo’n transactie al eens tegengekomen bij je stamboom onderzoek.
Naast de biografie van Notaris van Westelaken geeft deze lezing ook een inzicht in het dorpsleven rond 1900. Een kijkje in het dagelijkse leven van een notabele met zijn voorrechten en verplichtingen.
  De Lezing vindt plaats in ´t Trefpunt, Belgiëplein, Eindhoven, zaal 2 op dinsdag 14 mei, zaal open om 19.30, aanvang lezing 20.00
Toegang gratis en voor iedereen, geen aanmelding
 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *