Lezing HKK De Vonder op dinsdag 14 maart: ‘de teutenhandel’

Lezing HKK De Vonder op dinsdag 14 maart: ‘de teutenhandel’

Lezing De Teutenhandel, spreker: Luc Van de Sijpe
Datum: dinsdag 14 maart 2023
Locatie: Filmzaal Museum Klok & Peel
Adres: Ostaderstraat 23, Asten
Aanvang: 20:00 uur
Kosten: € 5 per persoon, voor leden van De Vonder gratis

Het is van alle tijden: wanneer mensen hun dagelijks brood niet meer kunnen verdienen in de eigen streek, dan gaan ze dat brood elders zoeken.
Van 1550 tot 1648 hadden de kleine Kempense boeren af te rekenen met een bijna honderdjarige economische crisis. Er waren boeren die rondreizende kooplui werden, die maandenlang van huis waren om hun waar aan de man te brengen. Ze werden ’teuten’ genoemd.
Teuten waren rondreizende handelaren en ambachtslui, meestal afkomstig uit de Kempen. De arme zandgronden noopten hen om een inkomen te zoeken. Vanuit hun thuisbasis vertrokken zij in de lente met hun koopwaar op de rug naar Luxemburg, Frankrijk, Nederland en Duitsland. Sommigen gingen zelfs helemaal naar Denemarken. Ze waren gemiddeld negen maanden per jaar van huis.
De teuten waren georganiseerd in compagnieën. Ze verkochten koperwaren, aardewerk en textiel.
Het woord ’teut’ komt waarschijnlijk van Teutoons (Germaans of Duits).

De spreker Luk Van de Sijpe (1957), behaalde zijn master in de Geschiedenis in 1981 aan de Katholieke Universiteit van Leuven. Hij is voorzitter van de Federatie van Geschied- en Oudheidkundige Kringen van Limburg en voorzitter van de Geschied- en Heemkundige kring ‘De Goede Stede Hamont’.
KLIK > informatie over de teutenkamer