LEZING HISTORISCHE GEOGRAFIE 13 SEPTEMBER

LEZING HISTORISCHE GEOGRAFIE 13 SEPTEMBER

Op 13 september 2023 organiseert de Erfgoedvereniging Son en Breugel (voorheen Heemkundekring) een lezing over ‘Historische Geografie’. 
De lezing is in het Dommelhuis en begint om 20.00 uur, de zaal is open om 19.30 uur.
De toegang is gratis!

In samenwerking met Erfgoed Brabant en heemkundekringen in onze omgeving zijn enkele leden van onze vereniging al geruime tijd aan het werk om allerlei historische gegevens systematisch in een samenvattend geheel digitaal onder te brengen. Dat is een hele mondvol, maar het project is zo ingericht dat we een ‘kapstok’ gaan maken, waaraan allerlei historische informatie opgehangen kan worden die dan via internet te raadplegen is. Het is een uitgelezen project om er onze gedurende vele jaren verzamelde historische gegevens in onder te brengen.

Als ‘kapstok’ gebruiken we de oudste ‘echte’ landkaart van Son en Breugel, de ‘kadasterkaart van 1832’. Daarop zijn voor het eerst nauwkeurig alle percelen, wegen, rivieren en beken vastgelegd. Aan de hand van die kaarten gaan we de ontwikkeling van onze gemeente beschrijven. We kunnen ‘terug in de tijd’, bij voorbeeld naar vroegere , minder nauwkeurige opmetingen en beschrijvingen van de bewoning, maar ook ‘vooruit’, naar de huidige tijd.

Twee kaartjes om het bovenstaande te verduidelijken. Het eerste kaartje is een simpele weergave van de situatie van het centrum van Son in 1832. Daarvan hebben we in de loop van de jaren al veel gegevens verzameld, maar meestal niet systematisch en digitaal opgeslagen. Het tweede kaartje is van een bestemmingsplan uit het midden van de vorige eeuw. Ook de vele gegevens uit dat kaartje gaan we systematisch en digitaal opslaan. Het is een voorbeeld van hoe we allerlei historische gegevens willen gaan verwerken in dit project, zowel ‘vooruit’ in de tijd (van 1832 naar de jaren vijftig) als ‘terug in de tijd’ (van 1832 naar de bewoners van de 18e eeuw of nog vroeger).

Peter van den Berk en Peter van den Boogaard, twee heemkundigen uit Mierlo die met dit project al langer hebben gewerkt, zullen u op 13 september meer vertellen. Na de pauze zullen enkele leden van onze Erfgoedvereniging meer vertellen over de plannen. Wilt u al aan dit project meewerken, dan horen we dat graag, via de mail of de website of op maandagen tussen tien en vier op de heemkamer in het Oude Raadhuis aan de Markt in Son. 

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is HGB-1.png

De ‘Straat’ in Son                                    

Bestemmingsplan jaren vijftig 20e eeuw.