Lezing Flora Batava – De langstlopende liefdesverklaring aan de Nederlandse flora gaat wegens ziekte van de spreekster niet door

Lezing Flora Batava – De langstlopende liefdesverklaring aan de Nederlandse flora gaat wegens ziekte van de spreekster niet door

Bibliotheek Dommeldal organiseert op vrijdagmiddag 29 september a.s. in de Theaterzaal in het Dommelhuis van 15.30 tot 17.00 uur een lezing door cultuurhistoricus en conservator oude drukken Esther van Gelder en botanisch filosoof Norbert Peeters

Voor leden van de Bibliotheek bedraagt de toegangsprijs € 3,–, niet-leden betalen € 5,–.
De Bibliotheek biedt ook de leden van de Erfgoedvereniging een korting van € 2,– aan. Wanneer u daarvan gebruik wilt maken stuur dan even een mail naar secretaris@erfgoedvereniging-sonenbreugel.nl onder vermelding van uw naam, adres en telefoonnummer en het aantal toegangsbewijzen (per lid 1x met korting) waarna we dat voor u gaan regelen.
 
Meer dan 2 eeuwen geleden kwamen 2 natuurliefhebbers, uitgever Jan Christiaan Sepp (1739-1811) en landbouwcommissaris Jan Kops (1765-1849), op het idee om alle wilde planten van Nederland in kaart te brengen. Sepp kon echter nooit vermoeden dat het laatste deel pas in 1934 zou verschijnen. Zo ontstond de Flora Batava, het eerste overzicht van de Nederlandse planten in woord en beeld.
 
In totaal bestaat de Flora Batava uit 28 delen met maar liefst 2240 met de hand gekleurde prenten en vol met bijzondere wetenswaardigheden over planten.
Tientallen wetenschappers, kunstenaars en uitgevers werkten hieraan mee en door de lange looptijd, tussen 1800 en 1934, levert dit werk een bijzonder beeld van de veranderende natuur in Nederland in de negentiende eeuw.
 
Afgelopen juni is een bijzondere heruitgave van de Flora Batava verschenen. Alle 2240 platen met daarop meer dan 2630 naar het leven geschilderde planten, paddenstoelen, korstmossen en wieren, staan hierin afgebeeld. De mooie prenten zijn een lust voor het oog. Ze zijn gemaakt door verschillende kunstenaars, waaronder de Leidse kunstenares Helena Christina van de Pavord Smits (1867-1941), de Haagse bloemstillevenschilder Georgius Jacobus Johannes van Os (1782-1861) en de illustrator van mossen Arnoldus Jacobus Kouwels (1824-1888).
Bij 100 platen zijn nieuwe verhalen geschreven door een hedendaagse kring van plantenliefhebbers. Samen met de uitgebreide inleiding en het soortenregister geeft deze nieuwe Flora Batava een bont beeld van onze plantenwereld en het bijzondere dat zij herbergt.
 
Hoofdredacteuren Esther van Gelder (cultuurhistoricus en conservator oude drukken van de Koninklijke Bibliotheek) en Norbert Peeters (botanisch filosoof Universiteit Leiden) komen vertellen over dit bijzondere werk. Zij zullen ingaan op de geschiedenis van de Flora Batava, het maakproces, de mensen achter het boek en natuurlijk over de planten zelf!
 
Alvast een voorproefje? Klik op onderstaande link voor een video:

voorproefje lezing Flora Batava