Verslag lezing: “12.000 jaar bewoningsgeschiedenis van Son en Breugel aan de hand van archeologisch onderzoek”

Verslag lezing: “12.000 jaar bewoningsgeschiedenis van Son en Breugel aan de hand van archeologisch onderzoek”

nov 30, 2022 Verslagen

Op 20 oktober heeft Ria Berkvens, sinds 2007 werkzaam als regioarcheoloog bij de Omgevingsdienst Zuidoost-Brabant, voor ons een lezing verzorgd in het Dommelhuis.

Nadat we door een misverstand in de communicatie niet terecht konen in de theaterzaal moest nog snel een zaal op de eerste verdieping in orde worden gemaakt maar met vereende krachten lukte dat prima en konden we daar de ruim 50 geïnteresseerden prima ontvangen.

Tijdens de lezing werd, ondersteund door een duidelijke power-point presentatie, ingegaan op de archeologische onderzoeken in Zuidoost-Brabant, waaronder die in Son en Breugel die naast in het oude centrum ook plaatsvonden op Ekkersrijt.

Ingegaan werd op wat de vondsten aan inzichten op ons verleden hebben opgeleverd over het dagelijks leven van de mensen die hier in een ver verleden woonden en hoe ze het landschap gebruikten en hebben ingericht. Het bewoningsverhaal begon met rondtrekkende jagers, circa 12000 jaar geleden in een toen nog ijskoud gebied, en verliep via de laatprehistorische boerengemeenschappen naar de langdurige strijdtonelen in de middeleeuwen en de Tachtigjarige Oorlog.

Met name Son was in de Romeinse tijd een belangrijke plaats en het was dan ook zeker geen toeval dat de voormalige Sint Petrus´ Bandenkerk, nu het Dommelhuis, op deze plek staat.