HEEMSCHUT Nieuwsbrief mei 2024

HEEMSCHUT Nieuwsbrief mei 2024

mei 23, 2024 Nieuwsberichten
Nieuwsbrief # 9                                  mei 2024
AVL 28 juni in Dordrecht   
De jaarlijkse Algemene Vergadering van Leden van onze vereniging vindt dit jaar plaats op vrijdag 28 juni a.s. in Dordrecht. De locatie is Stadsbrasserie de Witt, een filmtheater, brasserie en cultureel podium in het centrum van Dordrecht.  Aansluitend is er een lunch waarna we in groepen met een gids Dordrecht gaan bezoeken. We sluiten gezamenlijk af met een drankje in de Kunstkerk.   Programma:  10:30 uur – Inloop 
11:00 uur – Algemene Vergadering van Leden
12:30 uur – Lunch 
13:30 uur – Excursie 
15:00 uur – Borrel in de Kunstkerk Stadsbrasserie de Witt, Nieuwstraat 60-62, Dordrecht De agenda en stukken voor de vergadering zijn vanaf eind mei op de website, www.heemschut.nl, te raadplegen. In verband met de organisatie verzoeken wij u vriendelijk zich spoedig op te geven bij Angelique van Kampen, kampen@heemschut.nl       

Nieuw onderkomen voor De Waterval, Heemschut zwaait kunstwerk uit  
90.000 Kilo beton werd vorige week maandag op een drie diepladers gehesen. Kunstwerk De Waterval uit Hilversum vertrok naar België. Een karavaan van drie diepladers bracht De Waterval naar de Verbeke Foundation in Oost-Vlaanderen, waar het gevelreliëf straks weer te bewonderen is. Het markeert het einde van een lange zoektocht naar een nieuw onderkomen van dit monumentale kunstwerk. Heemschutter Norman Vervat zwaaide het kunstwerk uit. 
Lees meer    

Crowdfunding stolpboerderij Akendam, Haarlem  

Heemschut zet zich al jaren in voor het behoud van dit monumentale boerderijcomplex, dat in een desastreuze staat verkeert. De huidige plannen zijn de laatste kans om het van de definitieve ondergang te redden. Voor de restauratie is veel geld nodig, en dat lijkt de goede kant op te gaan. Voor een bescheiden, vooral ook symbolische financiële bijdrage daaraan zijn de bewoners via hun Wijkplatform Leefbaar Vondelkwartier een crowdfunding­sactie gestart. Heemschut ondersteunt deze actie van harte en roept iedere erfgoedliefhebber op te doneren. Als blijk van waardering voor donateurs heeft de bekende tekenaar Eric Coolen twee prachtige posters in zijn eigen bekende stijl gemaakt van het boerderijcomplex. 
Lees meer    

Nieuwe tool die monumentenregelingen, subsidies en vergoedingen per monument op een rijtje zet  

Vanaf nu is het voor eigenaren van monumenten een stuk simpeler om een beeld te krijgen van monumentenregelingen die gelden voor hun pand. Met alleen het invullen van de postcode, krijgen eigenaren een helder overzicht van subsidies, ontzorgprogramma’s en tegemoetkomingen, die op hun pand van toepassing zijn. 

Henrieke van Eerten, één van de monumentencoaches van het Restauratiefonds, zorgde voor de invulling van de nieuwe handige tool voor monumenteigenaren.
Lees meer    

Reis naar regio Rheinland-Pfalz  9 – 15 oktober 2024  
Labrys Reizen biedt u een meerdaagse ‘trip’ naar de Duitse regio Rheinland-Pfalz met als standplaats de barokstad Schwetzingen, bekend om zijn interessante kasteel slot en de prachtige baroktuinen. De Stichting Erfgoed- en Muziekreizen Nederland (Ton Gijsbers en collega’s) heeft zijn activiteiten namelijk ondergebracht bij Labrys Reizen in Nijmegen, een gerenommeerde reisonderneming.

Tijdens deze reis zijn er onder andere dagexcursies gepland naar de steden Heidelberg, Frankfurt am Main (Städel Museum en reconstructie/nieuwbouw binnenstad), Speyer en Mannheim. Zoals gebruikelijk zijn er in het reisprogramma enkele concerten en ditmaal ook een opera van Wolfgang Amadé Mozart opgenomen.
Lees meer

Langs de groene parels van Beetsterzwaag en Olterterp  

Op zaterdag 28 september organiseert Heemschut Fryslân een excursie langs de groene parels van Beetsterzwaag en het nabijgelegen Olterterp. Het parklandschap van Beetsterzwaag, met buitenplaatsen, monumentale tuinen en statige lanen is een Friese parel die  aandacht verdient voor een duurzame toekomst.
Lees meer

Huis Hansje Dol – Huizer museum  

Op o.a. zaterdag 22 juni, zaterdag 27 juli en zaterdag 24 augustus organiseert het Huizer museum een rondleiding door Huizen inclusief een bezoek aan het huis van Hansje Dol. Deze unieke boerderij in de Vissersbuurt van Huizen is door de laatste bewoonster, Hansje Dol, nagelaten aan Heemschut.
Lees meer en aanmelden

Excursie Koloniën van Weldadigheid  

Op vrijdag 11 oktober 2024 organiseert de commissie Drenthe een excursie naar Frederiksoord en Wilhelminaoord. Beide plaatsen markeren de start van een ongekend sociaal-maatschappelijk experiment, de Koloniën van Weldadigheid. Inmiddels behorend tot het Unesco Wereld Erfgoed.
Lees meer ____________________________ Website Email Facebook LinkedIn Twitter Link