Heemschut nieuwsbrief april 2024

Heemschut nieuwsbrief april 2024

apr 22, 2024 Nieuwsberichten
Nieuwsbrief # 7                                  april 2024

Lunchlezing 7 mei – Scholen slopen kan niet meer   Dinsdag 7 mei is de volgende Heemschut Lunchlezing. Dit keer is het woord aan Wilma Kempinga, oprichter van Stichting Mevrouw Meijer. De lezing vindt online plaats van 12:00 tot 13:00 uur via Zoom.

Wilma neemt ons tijdens deze lezing mee in het werk van Mevrouw Meijer, een stichting die de kennis en het maatschappelijk bewustzijn van het belang van goede schoolarchitectuur bevordert.  In Nederland staan we voor een grote opgave als het om scholen gaat. In heel Nederland gaat het om 5000 scholen waarmee komende jaren ‘iets’ moet gebeuren.
Lees meer Aanvang: dinsdag 7 mei, 12.00 uur
Klik hier voor deelname  

 
Te weinig erfgoedambtenaren? Investeer in  jong talent!  
De uitvoering van erfgoedtaken staat onder druk: 50% van de gemeenten heeft onvoldoende capaciteit en deskundigheid op het gebied van erfgoed (Erfgoedmonitor 2021-2022). Tegelijkertijd ziet Heemschut dat veel jongeren met een erfgoed gerelateerde opleiding niet aan het werk gaan in het veld. Koppel deze twee problemen aan elkaar en je hebt een oplossing: bied jongeren een startpositie en gemeenten extra handen.
Lees meer  
 
“Stoomsprookje in duigen” aldus MCN  
Stichting Mobiele Collectie Nederland (MCN) heeft zich in een persbericht uitgelaten over de aankondiging van de Efteling om de Efteling-stoomtrein te gaan elektrificeren. “Waardevol cultureel erfgoed, drie historische stoomlocomotieven van elk meer dan honderd jaar oud, worden daarmee zodanig aangetast dat zij niet meer als mobiel erfgoed te beschouwen zijn”, aldus MCN. Ze roepen de Efteling op om de historische locomotieven ten toon te stellen op eigen terrein of onder te brengen bij een van de Nederlands musea op dit gebied.
Lees meer

Excursie commissie Limburg 10 mei 2024  

Voor de wachtlijst kunt u contact opnemen met Marianne van der Elsen via email: mariannevanderelsen@hklimburg.nl

Commissie Limburg van Bond Heemschut organiseert op 10 mei 2024 een excursie in het grensgebied van Brabant en Limburg.
Lees meer
____________________________  
Excursie Koloniën van Weldadigheid  

Op vrijdag 11 oktober 2024 organiseert de commissie Drenthe een excursie naar Frederiksoord en Wilhelminaoord. Beide plaatsen markeren de start van een ongekend sociaal-maatschappelijk experiment, de Koloniën van Weldadigheid. Inmiddels behorend tot het Unesco Wereld Erfgoed.

Lees meer
____________________________  
Huis Hansje Dol –
Huizer museum
 

Op o.a. zaterdag 11 mei en zaterdag 22 juni organiseert het Huizer museum een rondleiding door Huizen inclusief een bezoek aan het huis van Hansje Dol. Deze unieke boerderij in de Vissersbuurt van Huizen is door de laatste bewoonster, Hansje Dol, nagelaten aan Heemschut.

Lees meer en aanmelden
  ____________________________
Excursie Middelburg en Vlissingen 24 mei 2024  

De jaarlijkse excursie van Erfgoedvereniging Heemschut, commissie Zeeland staat weer voor de deur. Dit jaar worden de steden Middelburg en Vlissingen bezocht. Beide steden hebben een interessante historie en zijn dus zeker een bezoekje waard. Er zullen rondleidingen en presentaties zijn in het Zeeuws Archief, Zeeuws Museum, Zeeuws Maritiem MuZEEum en het Stadhuis Vlissingen. Kortom, weer een leuk programma.
Lees meer
____________________________  
Langs de groene parels van Beetsterzwaag en Olterterp –  

Op zaterdag 28 september organiseert Heemschut Fryslân een excursie langs de groene parels van Beetsterzwaag en het nabijgelegen Olterterp. Het parklandschap van Beetsterzwaag, met buitenplaatsen, monumentale tuinen en statige lanen is een Friese parel die  aandacht verdient voor een duurzame toekomst.

Lees meer
____________________________  
Excursie Tuinenstichting
7 september Gelderland  

Het verheugt ons u te kunnen meedelen dat de De Nederlandse Tuinenstichting een bijzondere excursie ook heeft opengesteld voor de Heemschut leden!

Lees meer ____________________________ Website Email Facebook LinkedIn Twitter Link

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *