Heemschut Nieuwsbrief 6, juni 2023

Heemschut Nieuwsbrief 6, juni 2023

Nieuwsbrief # 6                                    juni 2023 Aanjaagteams moeten lokale erfgoedproblemen oplossen  
Foto: Martijn Beekman/D66

Staatssecretaris Gunay Uslu komt met speciale erfgoedaanjaagteams om gemeenten te helpen die kampen met capaciteitsproblemen op erfgoedgebied. Dat schrijft de staatssecretaris aan de Tweede Kamer. Heemschut is blij, maar denkt ook dat de maatregel onvoldoende zal zijn. De teams worden samengesteld in reactie op eerder de doorlichting van het erfgoedbeleid waarin staat dat veel gemeenten aangeven onvoldoende of geen capaciteit te hebben om alle taken op het gebied van erfgoed uit te voeren.

Heemschut is blij met deze maatregel. Eerder reageerden wij al met een uitgebreide brief aan de staatssecretaris waarin we aandacht vroegen voor al die gemeenten waar het erfgoedbeleid op orde is. Toch twijfelen we of de nu voorgestelde teams een oplossing zijn.

Lees hier de hele reactie van Heemschutdirecteur Karel Loeff  


STER-gebouw in Hilversum voorlopig gered  
Na een groot aantal eerdere berichten over Post 65 erfgoed dat – ondanks uitdrukkelijke verzoeken van Heemschut – toch werd gesloopt, is er nu eindelijk eens goed nieuws. De gemeente Hilversum, die zich graag tooit met de titel: Stad van Jonge Monumenten, heeft 3,2 miljoen euro betaald voor het markante, voormalige STER-gebouw van de Hilversumse architecten Falkenburg en Mulders uit 1976-1978. Na een beperkt aantal kleine, inwendige aanpassingen zal het structuralistische kantoorgebouw al in de tweede helft van dit jaar worden gebruikt voor taalonderwijs aan Oekraïense kinderen in de basisschoolleeftijd en als tijdelijk onderdak voor basisscholen die gaan (ver)bouwen. De plattegrond van het gebouw bestaat uit een aantal geschakelde zeshoeken. Op alle verdiepingen en in alle ruimtes is deze honingraatvorm consequent doorgevoerd, zelfs in de parkeergarage.

Lees meer    


26 augustus: op de fiets naar Hoek van Holland   foto Kees Oosterholt

De commissie Zuid-Holland organiseert op zaterdag 26 augustus een fietsexcursie met huurfietsen naar Hoek van Holland. Hoek van Holland viert haar geschiedenis. In 2022 bestond de Nieuwe Waterweg 150 jaar. En dit jaar bestaat het recreatieoord 100 jaar. Twee prachtige vertrekpunten voor erfgoed. U gaat samen met de historische vereniging Hoek van Holland op pad en ontdekt het maritieme erfgoed langs de Koningin Emmaboulevard, de bunkers die tijdens de Tweede Wereldoorlog, maar ook nog tijdens de Koude Oorlog gebruikt zijn en de fraaie architectuur van de sociale woningbouw van J.J.P. Oud. Schrijver Mario Bruijns vertelt u over het oudste vakantiepark van Nederland. Dit eerste kampeerterrein werd uitgebreid met karakteristieke houten huisjes. U maakt een wandeling en bezoekt de huisjes, waarmee u alles te weten komt over de ontstaansgeschiedenis van recreëren voor iedereen. De houten kampeerstad is zo uniek dat het met steun van Heemschut een monumentenstatus kreeg.

Lees meer      


Nieuwe brochure Monumentale Kunst hier te downloaden   Wat is Monumentale Kunst? Wat kenmerkt deze typische vorm van kunst? Wat maakt het bijzonder en wat kunnen we er mee in een tijd waarin de gebouwen waar de kunst deel van uitmaakt soms worden gesloopt of soms zodanig worden aangepakt dat de kunst onder druk komt te staan. Heemschut heeft daarom de brochure Monumentale Kunst uitgebracht. Sinds 2014 zet de Werkgroep Monumentale Kunst (WMK) van Heemschut zich in om expertise en ondersteuning te bieden bij de redding, conservering en herplaatsing van architectuurgebonden en monumentale kunst uit de wederopbouwperiode. Deze kunstwerken, die vanwege hun forse formaat ‘monumentaal’ genoemd worden, zijn nagelvast in en tegen gebouwen aangebracht. Dat kunnen mozaïeken, muurschilderingen, glas-in-lood- of glas-in-betonramen, glasappliqué, sgraffiti en reliëfs van verschillende materialen zijn.
Lees meer

Excursie Franeker Friesland
zaterdag 15 juli  
Nog enkele plekken!

Langs agrarisch industrieel erfgoed in Franeker. Heemschut Fryslân neemt je mee op een stadswandeling én een vaartocht langs monumenten die getuigen van een nijvere stad In een rijk agrarisch gebied. Getuigen van de turbulente landbouwgeschiedenis zijn de monumentale pakhuizen, kantoren, fabrieken, havens en kanalen. Wat is hun toekomst?

Meer informatie >>

_______________________________
Excursie langs de Semslinie Groningen en Drenthe
zaterdag 16 september  
Op zaterdag 16 september organiseren Heemschut Groningen en Drenthe gezamenlijk een excursie langs de Semslinie uit 1615, een rechte lijn tussen de stad Groningen en Ter Apel die een einde aan de toenmalige twisten moest maken tussen Groningen en Drenthe.

Lees meer

____________________________  
Heemschut reis Hamburg 19 t/m 27 oktober 2023  
De Heemschutreis naar Hamburg in 2022 krijgt dit jaar een vervolg, want er is nog steeds veel belangstelling voor deze meerdaagse trip naar de Elbestad. 
Ditmaal is de reis, met een extra dagexcursie naar Lübeck, gepland van do 19  t/m vr 27 oktober 2023

Havenstad Hamburg is de motor van de Duitse overzeehandel, maar de stad is ook een belangrijk onderwijs- en cultuurcentrum met tal van musea en kunstinstellingen als de Kunsthalle en de Staatsoper. Niet te vergeten natuurlijk de Elbphilharmonie, momenteel het meest opmerkelijke muziekgebouw van Europa.  

Meer informatie


____________________________ Van Heemschut, voor in de boekenkast:  
  Afgelopen jaar kwamen in de vernieuwde Heemschutserie twee nieuwe boeken uit. Leesvoer voor de erfgoedliefhebber.

Deel 4 ‘Thamerlaan 14’ gaat over het eerste ontwerp van de wereldberoemde Amsterdamse School-architect Michel de Klerk in Uithoorn dat na actie van Heemschut werd gered.
Deel 5 ‘Religieus Erfgoed’ gaat over de problematiek rondom de kerken in Nederland. Wat is de toekomst van al dat Religieus Erfgoed? 
  Beiden delen kosten slechts 14,95 euro exclusief verzenden en zijn te krijgen via onze online winkel.      Facebook Facebook Twitter Twitter Website Website Email Email
Erfgoedvereniging Heemschut · Nieuwezijds Kolk 28 · AMSTERDAM, Noord-Holland 1012 PV · Netherlands