Heemschut Nieuwsbrief # 13                                 december 2023

Heemschut Nieuwsbrief # 13                                 december 2023

Hoe verder met Afrikaanse museumdorpen?   Gisteren ontving het Wereldmuseum in Berg en Dal haar laatste bezoekers. Na beëindiging van de huurovereenkomst zal het museum een nieuwe locatie moeten vinden. Wat voorlopig achterblijft zijn de vijf Afrikaanse museumdorpen in het buitenmuseum. Heemschut maakt zich zorgen over het voortbestaan van de dorpjes en heeft daarom een waardestelling laten maken en een verzoek ingediend om het buitenmuseum aan te wijzen als gemeentelijk monument. De eigenaar van de grond, de Congregatie van de Heilige Geest, lijkt geen sloopplannen te hebben als het gaat om de Afrikaanse museumdorpen. Het Wereldmuseum – vroeger het Afrikamuseum – was eerder wel van plan te slopen omdat zij van mening was dat de dorpen niet meer pasten bij het verhaal wat het museum vertelde.
Lees meer    

Vrijwilligers gezocht voor Heemschut Noord-Holland   Heemschut Noord-Holland is dringend op zoek naar vier nieuwe commissieleden, vrijwilligers, die zich willen inzetten voor het behoud en bescherming van cultureel erfgoed, monumenten en de ruimtelijke kwaliteit in Noord-Holland met name in de regio’s Noord-Holland Noord, Wieringermeer, West-Friesland, Kennemerland en in het Gooi. We zijn op zoeken naar vrijwilligers die affiniteit hebben met erfgoed, architectuurgeschiedenis, ruimtelijke ordening, communicatie en/of juridische zaken.
 
Interesse? Bel of stuur een CV met een korte motivatie naar Elsa Gorter. We nemen dan zo snel mogelijk contact met u op voor een kennismakingsgesprek.

Meer informatie is in te winnen bij Elsa Gorter, secretaris Heemschut Noord-Holland, noord-holland@heemschut.nl, telefoon: 02264-11443 of 06-22460941.
     

Heemschut Gelderland luidt noodklok in Wageningen   Rottende kozijnen en dakgoten, zorgen om lekkages; rijksmonument Nudenoord in Wageningen dreigt ten prooi te vallen aan vandalisme en verkrotting. Heemschut Gelderland trekt samen op met Wageningen Monumentaal, Het Cuypersgenootschap en de Historische Vereniging Oud Wageningen om het pand te behouden voor verder verval of erger. Samen doen zij een dringend verzoek tot handhaving aan de gemeente. 
Lees verder

Fijne feestdagen  

Foto Arjan Barnard Wij wensen u, mede namens het bestuur, fijne feestdagen en een gelukkig en gezond 2024!
Karel Loeff, Angelique van Kampen, Hans Buis en Maartje van Bennekom

Excursie Zwolle 20 april 2024  
Commissie Overijssel van Bond Heemschut organiseert op 20 april 2024 een excursie naar enkele cultuurhistorische en architectonische hoogtepunten van Zwolle Op het programma staat Academiehuis/Grote Kerk. Hier ziet u hoe de middeleeuwse kerk is getransformeerd tot een centrale plek in de stad op cultureel en spiritueel gebied.

Lees meer ____________________________
Excursie Wieringen 30 mei 2024  
Op donderdag 30 mei organiseert Heemschut Noord-Holland in samenwerking met de historische vereniging Wieringen en het Wieringer Eilandmuseum een excursie voor Heemschutleden en hun partners rond het thema Wieringen 100 jaar. Lees meer ____________________________ Website Email Facebook LinkedIn Twitter Link
Erfgoedvereniging Heemschut · Nieuwezijds Kolk 28 · AMSTERDAM, Noord-Holland 1012 PV · Netherlands