HEEMSCHUT Nieuwsbrief # 10                                 oktober 2023

HEEMSCHUT Nieuwsbrief # 10                                 oktober 2023

Lunchlezing dinsdag 7 november   
Dit jaar worden er via Zoom twee online lunchlezingen georganiseerd namelijk op dinsdag 7 november en dinsdag 5 december a.s. Dinsdag 7 november van 12:00 tot 13:00 uur zal de eerste lezing over ‘Fabrieksschoorstenen’ plaatsvinden. Met deze link kunt u inloggen: 

Deelname online Zoom lezing

De lezing wordt verzorgd door Arjan Barnard, bestuurslid van de Stichting Fabrieksschoorstenen (STIF). Hij neemt ons mee in de geschiedenis van de schoorstenen, beschrijft de opgaven in het heden en werpt een blik naar de toekomst. 
Lees meer    


Oproep erfgoedorganisaties aan politiek: benut de kansen die erfgoed biedt!  
Heemschut verenigt zich met andere partijen onder het Erfgoedpamflet om erfgoed terug te brengen op de politieke agenda. Geef erfgoed een stem! In de verkiezingsplannen van politiek komen ‘monumenten’ en ‘erfgoed’ nauwelijks voor. Een zorgelijke ontwikkeling: Een zorgelijke ontwikkeling: zorg voor ons erfgoed is niet alleen een wettelijke taak van de overheid, maar ook in het belang van de leefbaarheid van onze steden en dorpen.
Lees meer      

Blunder bij Rijkswaterstaat; Lange Jaap nog niet gered  
Vuurtoren de Lange Jaap, Den Helder zou in 2024 worden gerenoveerd, zo stond 25 september te lezen op de website van Rijkswaterstaat. De geliefde vuurtoren leek hiermee gered van de sloop. Aan het einde van de dag trok Rijkswaterstaat het bericht echter plotseling in. Het bleek te gaan om een fout; het bericht liep ten onrechte vooruit op het nog lopende onderzoek. Renovatie en behoud van de Lange Jaap is dus nog altijd niet zeker. 
Lees verder    

Schilrenovatie wist Brutalisme uit in Enschede  

Heemschut Overijssel vraagt monumentenstatus aan voor Brutalistische Macandra in Enschede. De geplande schilrenovatie laat vrijwel niets over van haar Brutalistische karakter. Dat kan anders en dat moét anders: behoud zusterflat Macandra op een manier die het Brutalisme voluit respecteert!
Lees verder    

Volle zaal bij Symposium Toekomst van kerkelijk erfgoed  

13 Oktober organiseerde Heemschut Drenthe samen met bondgenoten een symposium over de toekomst van het kerkelijk erfgoed. De Waterstaatskerk in Bovensmilde stroomde vol geïnteresseerde Heemschutters en nieuwelingen. Met voorbeelden van herbestemming en meervoudig gebruik werd laten zien dat kerkelijk erfgoed een mooie toekomst heeft. We blikken terug op een succesvolle en positieve middag. 
Lees verder    

Vacature secretaris commissie Gelderland  
De oproep voor een secretaris voor de commissie Drenthe in de vorige nieuwsbrief was een succes en  heeft twee nieuwe commissieleden opgeleverd! Heemschut Gelderland is echter nog steeds op zoek naar een secretaris met hart voor erfgoed! Wellicht heeft u iemand in uw kennissenkring die u zou willen attenderen op deze vacature. 
Lees verder
Voor meer informatie en vragen verwijzen wij u naar Maud Arkesteijn, gelderland@heemschut.nl

Van Heemschut, voor in de boekenkast:  
 
Afgelopen jaar kwamen in de vernieuwde Heemschutserie twee nieuwe boeken uit. Leesvoer voor de erfgoedliefhebber.

Deel 4 ‘Thamerlaan 14’ gaat over het eerste ontwerp van de wereldberoemde Amsterdamse School-architect Michel de Klerk in Uithoorn dat na actie van Heemschut werd gered.
Deel 5 ‘Religieus Erfgoed’ gaat over de problematiek rondom de kerken in Nederland. Wat is de toekomst van al dat Religieus Erfgoed? 
Beiden delen kosten slechts 14,95 euro exclusief verzenden en zijn te krijgen via onze online winkel.    Website Email Facebook LinkedIn Twitter Link
Erfgoedvereniging Heemschut · Nieuwezijds Kolk 28 · AMSTERDAM, Noord-Holland 1012 PV · Netherlands