14 mei, 20.00 uur in het Dommelhuis: Lezing “Een vreemde eend in de stamboom”

14 mei, 20.00 uur in het Dommelhuis: Lezing “Een vreemde eend in de stamboom”

Op 14 mei om 20.00 uur geeft Hans van den Broek, op uitnodiging van Erfgoedvereniging Son en Breugel, in het Dommelhuis (Vestzaktheater) een lezing over het geven van namen met een bijzondere betekenis.

In het zuiden van Nederland bestond bijvoorbeeld een gebruik om een zevende zoon Louis te noemen. Het begint ermee dat alleen aan een zevende zoon van een zevende zoon geneeskrachtige gaven worden toegeschreven. Dan verwatert het gebruik en is het niet langer een zevende zoon maar het zevende kind in het gezin dat Louis(e) wordt genoemd.  

De naamgeving van zevende zonen/kinderen en allerlei hiermee samenhangende rituelen blijken uiteindelijk in heel Europa bekend. Maar bij een zevende zoon/kind komen ook andere namen in beeld.

Ook zien we andere gebruiken bij het geven van een naam. Zo kwam vernoeming naar een speciale heilige om ziekte te voorkomen in beeld en we herkennen bijvoorbeeld ook speciale namen om een kind voor te bestemmen voor hetzelfde vak als de vader had, met name in doktersfamilies, zoals Cosmas of Galenus.  Ditzelfde zien we o.a. ook bij de naamgeving van vondelingen.

Hans van den Broek [1949 ’s-Hertogenbosch] was van 1980-2015 radioloog in het Elkerliek ziekenhuis in Helmond. Hij geeft inmiddels al ruim 30 jaar lezingen over diverse onderwerpen. In de afgelopen jaren heeft hij meer dan 250 voordrachten gehouden.

U bent van harte uitgenodigd om op 14 mei aanstaande in zaal Vestzak in het Dommelhuis deze lezing bij te wonen. De zaal is vanaf 19.30 uur geopend. Aanvang van de lezing is 20.00 uur.

Voor leden van de Erfgoedvereniging Son en Breugel is de toegang gratis, van niet-leden wordt een bijdrage van 5 euro gevraagd.  

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *